Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ситуацията с въздуха в София е критична

Трето денонощие градът се задушава, но общината отказва да признае проблема

07 Дек. 2019

Трето денонощие въздухът в София е силно замърсен, без нито час облекчение. Системата за прогнозиране, на която се разчита да се въвеждат извънредни мерки в града, отново се провали - за днес тя даваше чист въздух.

Кметът Йорданка Фандъкова продължава да не забелязва проблема, а профилът й в социалните мрежи бълва добри новини. Въпреки че три денонощия в града няма точка без превишение на допустимите концентрации фини прахови частици, общината обяви пред "Сега", че не са налице условия за въвеждане на зелен билет. За други мерки пък въобще не става дума - нито се предупреждават гражданите да не извеждат децата си навън, нито транспортът се движи по-начесто, нито има отчет какво се прави срещу горенето на боклуци в студеното време.

Вместо реални мерки кметът отново хвърли прах с обещания за бъдещето, например въвеждане на бял билет, въпреки че и сега в програмата на общината има над 100 мерки, които никога не са изпълнявани.

Фандъкова се старае да не забелязва отровната мъгла над града, защото българските власти бяха осъдени от Съда на ЕС за бездействието си и единственият им стремеж е да докажат, че замърсяването намалява, най-вече със стратегическо поставяне на станции на места, където такова не може да има. По тази причина под претекст ремонт бе махната станцията на Орлов мост, но въпреки че дори Европейската сметна палата изрази учудване защо мерим въздуха на Копитото, станцията там упорито стои.

Още по темата