facebook
twitter

Горещи новини

Северна Македония има интерес към АЕЦ "Белене"

В момента се правят подборни анализи, след което обществеността ще бъде информирана, казал източник от правителството
1451
Снимка: Архив

Правителството на Северна Македония анализира възможността да се включи в проекта за АЕЦ Белене, предаде агенция МИА.

Правителството разглежда сериозно предложените опции в обявата на България в официалния вестник на Европейския съюз, в която тя кани съседните страни да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ Белене, предаде БНР.

Съществува интерес за включване в проекта и в момента се правят подборни анализи, след което обществеността ще бъде информирана за предприетите стъпки, е казал за МИА източник от правителството.

Агенцията посочва, че председателят на Регулаторната комисия за енергетика Марко Бислимовски е подкрепил идеята Северна Македония да инвестира в някоя атомна електроцентрала в съседна страна.

  

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори

19.10.2019

917 16
Каракачанов: Ние бяхме великодушни, но Скопие тупа топката

18.10.2019

1418 12
Борисов за мониторинга: Няма нещо, което да не сме изпълнили

18.10.2019

1436 14

Коментари

IvanM

Ние пазачи-изтребители, те - централа.

Звън®
снимка на Звън®

Всички описани публикации за АЕЦ "Белене" ще бъдат придружени с добре познатата снимка - жена мете листа около табло с надпис "АЕЦ Белене - Енергия за бъдещето"

2019 Северна Македония има интерес към АЕЦ "Белене"

2022 Албания проучва възможността да се включи в проекта  АЕЦ "Белене"

2024 Косово предлага участие с инженери в изграждането на  АЕЦ "Белене"

2026 Сърбия обмисля да купува ток от  АЕЦ "Белене" ако тя бъде завършена до 2035 г.

2030 Австрия може да изгради подводен високоволтов кабел за захранване на Виена от  АЕЦ "Белене".

2038 Турция ще изгради станция за защита от градушки на богатата реколта канабис около бъдещата АЕЦ "Белене" 

2095 Археолози от БАН намират артефакти от  АЕЦ "Белене" при разкопки около античната митница Димум. Сред най-интересното, което е открито през изминалото лята е фрагмент от обшивката на реактор WWER-1000/V 320. Намерени са и над 100 бронзови траверси от жп линията на централата.
 

Forza NATO

👍 😂

вила

Бацеви цирколаладжии...

ИвКо

Тя Македония имаше този интерес още от тогава когато започна да се работи на площадката на АЕЦ "Белене", и Сърбия имаше, и Турция имаше също. Само правителствата на България и Гърция бяха против.

Диагностик

Нека първо да се запознаят с предполагаемата икономика на обекта, а после да проявяват интерес. 

Нашият паметник е по-внушителен от всички техни.

ЗИЛ131

Македонците като имат интерес, да си построят собсвена на Езерото.

hamer

Признавам си, че нищо не разбирам. Мартин Димитров и всички противници на "Белене" твърдят, че няма нужда от енергията на АЕЦ"Белене", защото нямало къде да се потребява, нямало кой да я купува и пр. В същото време на борсата за електроенергия цената й  непрекъснато се покачва и фирмите закъсват. От медийната информация се разбира, че тъговците на ел.енергия пердпочитат да я изнасят и нямат свободни количества за вътрешния пазар и затова цената скача. Има ли връзка между твърденията, че имаме излишък на ел.енергия и нямаме нужда от "Белене" и при този излишък цената да скача? Освен това, пак по медиите казаха, че над 20 процента от   добиваната е.енергия е от ТЕЦ, които съгласно еврпопейски директиви скоро трябва да бъдат закрити и заменени с по-екологични производства на ел.енергия и това ще предизвика дефицит. Някой ориентира ли се в тази каша или всичко се прави, за да се поддържат високи цени и да продължи хранилката за енергийната мафия?

ЗИЛ131

От години се знае, че на Европата и трябват 200 нови мощности от по 900 -  1200 MW, грубо. 

Дагоев

Щом Марто казва.......да го е....Проучи първо кой му плаща.

Han

Атомно ТКЗС 😁

SSlavov

Жената отсява многобройните предложения по традиционен начин - размахва професионално метлата  и несериозните се отвяват

ИвКо

Някой ориентира ли се в тази каша или всичко се прави, за да се поддържат високи цени и да продължи хранилката за енергийната мафия?

Ориентацията е доста сложна мисия, хранилката за енергийната мафия ще пребъде, цената на ел енергията ще расте дори и десет яцове да построи България. Ползата от Белене е заетостта и отчисленията към бюджета плюс това, че парите ще отиват в българската енергийна мафия, а не в чуждата. Все пак съществува вероятност от тези пари в българската енергийна мафия да има полза за страната, а от парите на чуждата енергийна мафия полза нъц, а само вреда щото капиталисто освен че не прощава на конкуренцията иска да яде все повече и все повече.

Тринити

Северна Македония има интерес към АЕЦ "Белене"

Айде бе?!Верно?Аз пък ,като тинейджър имах интерес към гърдите на Доли Партън.Опасявам се,че и интересът на макетата към "Гьола" ще да е на същото ниво.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×