Quantcast
Сертификатите за преболедуване ще се издават от 11-ия ден | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Сертификатите за преболедуване ще се издават от 11-ия ден

Студентите могат да се върнат в университетите без зелен сертификат
3 250
 Илияна Кирилова

Университетите могат да възстановят присъствените занимания и без зелен сертификат, предвижда нова заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова. Тя влиза в сила от 21 февруари и отговаря на опасенията на националните студентски организации, че качеството на образованието губи твърде много от дистанционното обучение.

Висшите училища могат отново да отворят аудиториите си при три условия:

а) въведено е обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи;

б) създадена е организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията;

в) извършва се редовно проветряване на всеки час и дезинфекция на помещенията, хигиена на ръцете и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

Студентите обаче не горят от желание да се връщат в аудиториите. Още за последиците от дистанционното обучение:

Със същата заповед се правят и дребни промени в сроковете на зелените сертификати. Сертификатът за поставена бустерна доза ще важи от датата на поставянето й, гласи едната промяна. Другата съкращава срока за издаване на сертификат за преболедуване - досега беше от 15-ия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване, а от 21 февруари ще бъде от 11-ия ден. Остава обаче по-дългата валидност на нашия сертификат - 365 дни, при 180 дни за европейските цифрови сертификати.

Днес бяха оповестени и промени в списъците от държави, групирани според нивото на разпространение на COVID-19. За тях можете да прочетете тук:

АНАЛИЗ

Проф. Сербезова създаде работна група, която ще извърши анализ на регистрираната смъртност от COVID-19 в България в периода от 1 март 2020 г. до 15 февруари 2022 г. При анализа ще се вземат предвид броят на ваксинираните лица сред починалите, постигнатият ваксинационен обхват у нас по възрастови групи, протоколите за лечение.

Председател на работната група е проф. д-р Ани Кеворкян, дм, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации", МУ Пловдив. В състава ѝ влизат представители на Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здраве и анализи и на „Информационно обслужване".

Националният център по обществено здраве вече прави подобен анализ на управлението на кризата при ГЕРБ. Той беше възложен от служебния министър Стойчо Кацаров. Изводите в него бяха очаквани - че пандемията бе управлявана политически, а не медицински; че някои заповеди са допринесли, а не са предотвратили разпространението на коронавируса; че нямаше цялостна конпенция за справяне с пандемията и пр.

Пълният доклад е публикуван на сайта на националния център.

Още

Топ университетите в света приемат 900 от най-подготвените българчета
Реформата във висшето образование се отлага
Българин е задържан на яхта в Поморие по заповед на Австрия

14.09.2022

Обновена

6100