Медия без
политическа реклама

Сертификатите за преболедуване ще се издават от 11-ия ден

Студентите могат да се върнат в университетите без зелен сертификат

15 Февр. 2022
Илияна Кирилова

Университетите могат да възстановят присъствените занимания и без зелен сертификат, предвижда нова заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова. Тя влиза в сила от 21 февруари и отговаря на опасенията на националните студентски организации, че качеството на образованието губи твърде много от дистанционното обучение.

Висшите училища могат отново да отворят аудиториите си при три условия:

а) въведено е обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи;

б) създадена е организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията;

в) извършва се редовно проветряване на всеки час и дезинфекция на помещенията, хигиена на ръцете и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

Студентите обаче не горят от желание да се връщат в аудиториите. Още за последиците от дистанционното обучение:

По време на продължаващото вече 2 години онлайн обучение в университетите успехът на студентите, получаващи стипендии, се е увеличил от 5. на 5. Това съобщи пред "Сега" председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев.

Със същата заповед се правят и дребни промени в сроковете на зелените сертификати. Сертификатът за поставена бустерна доза ще важи от датата на поставянето й, гласи едната промяна. Другата съкращава срока за издаване на сертификат за преболедуване - досега беше от 15-ия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване, а от 21 февруари ще бъде от 11-ия ден. Остава обаче по-дългата валидност на нашия сертификат - 365 дни, при 180 дни за европейските цифрови сертификати.

Днес бяха оповестени и промени в списъците от държави, групирани според нивото на разпространение на COVID-19. За тях можете да прочетете тук:

Считано от четвъртък, 17 февруари, се актуализира списъкът на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, съобщи здравното министерство.

АНАЛИЗ

Проф. Сербезова създаде работна група, която ще извърши анализ на регистрираната смъртност от COVID-19 в България в периода от 1 март 2020 г. до 15 февруари 2022 г. При анализа ще се вземат предвид броят на ваксинираните лица сред починалите, постигнатият ваксинационен обхват у нас по възрастови групи, протоколите за лечение.

Председател на работната група е проф. д-р Ани Кеворкян, дм, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации", МУ Пловдив. В състава ѝ влизат представители на Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здраве и анализи и на „Информационно обслужване".

Националният център по обществено здраве вече прави подобен анализ на управлението на кризата при ГЕРБ. Той беше възложен от служебния министър Стойчо Кацаров. Изводите в него бяха очаквани - че пандемията бе управлявана политически, а не медицински; че някои заповеди са допринесли, а не са предотвратили разпространението на коронавируса; че нямаше цялостна конпенция за справяне с пандемията и пр.

Пълният доклад е публикуван на сайта на националния център.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата