Медия без
политическа реклама

Седем архитектурни бюра искат да реконструират пл. "Света Неделя"

15 Ноем. 2019

Седем водещи архитектурни бюра подадоха проекти в международния конкурс на Столична община за възстановяване и обновяване на площадното пространство на пл. „Св. Неделя“, съобщиха от общината. Това са:

1. Консорциум ОW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове One Works, Maofficina, Сracknell 

2. Студио Паола Виган

3. "Конкурент-90" ЕООД

4. Студио Вилмот

5. Студио Фуксас

6. Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян

7. Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

На 28 и 29 ноември международното жури ще оцени и класира идейните проекти. В журито участват главните архитекти на Москва и Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, НАГ и СОС.

Международният конкурс за реконструкция на пл. „Св. Неделя“, заедно с експониране на разкритото археологическо наследство, беше обявен през февруари тази година, припомнят от Столична община. На първия етап на конкурса участваха 14 екипи. До втори кръг – изготвяне на идеен проект – достигнаха 7, сред които утвърдени архитектурни студиа от Италия, Франция, Русия и България. На автора на класирания на първо място проект Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на пл. „Св. Неделя“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Столична община, площад

Още по темата