facebook
twitter

Горещи новини

САЩ към сърбите: Гледайте по-широко към бомбардировките на НАТО

Мария Захарова: Вашингтон трябва да се извини и да плати компенсации на пострадалите от бомбардировките в Югославия
15187
EПА/БГНЕС

Напускащият посланик на САЩ в Сърбия Кайл Скот в прощалното си интервю призова сърбите да погледнат "по-широката перспектива" на НАТО по отношение на бомбардировките в Югославия от 1999 г. Интервю с американски дипломат беше публикувано в неделя от австрийския вестник Kurier, цитиран от TACC и "Фокус".

"Нито Сърбия, нито Съединените щати не могат да върнат времето назад. Но можем да разгледаме по-широката перспектива на 1999 г. Опитах се да припомня, че отношенията между Съединените щати и Сърбия исторически погледнато са били предимно отлични, с изключение на 90-те години и събитията по време на режима на Милошевич. Минаха 20 години оттогава, последната тенденция е да продължим напред и да подобрим отношенията си, и ние имаме много добра основа за такъв напредък ", заяви Скот.

„САЩ трябва да се извинят за бомбардировките над Югославия през 1999 г. и да платят обезщетение на близките на починалите и ранените. Това мнение изрази в неделя официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана също от TACC.
"Но всъщност, Щатите първо трябва да се извинят на бомбардираните, да платят обезщетение за убитите, както и за ранените и загубили здравето си поради използването на боеприпаси с обеднен уран. И едва тогава, създавайки правилна, а не бомбено-токсична основа, да призовават за „движение напред “, написа тя на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Така Захарова коментира думите на напускащия посланик на САЩ в Белград Кайл Скот, който каза, че сърбите трябва да разглеждат събитията през 1999 г. от „по-широка перспектива“ и ги призова да подобрят отношенията със САЩ.

ИСТОРИЯТА

На 24 март 1999 г. НАТО започна военна операция срещу Съюзна република Югославия. Ръководството на алианса определи "предотвратяването на геноцида на албанското население в Косово" като главна причина за въздушно-настъпателната операция "Съюзна сила". Според НАТО по време на операцията, продължила 78 дни, самолетите на страните от Алианса са извършили 38 хиляди полета, като целта на повече от 10 хиляди от тях е била да извърши бомбардировъчни атаки.

Според военни експерти са изстреляни 3 хиляди крилати ракети, хвърлени са около 80 хиляди тона бомби, включително касетъчни бомби и обеднен уран. По сръбски данни от 3500 до 4000 души са убити в резултат на въздушните удари, около 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни.

Според сръбски експерти, през трите месеца на бомбардировките над Югославия от силите на НАТО, на територията на Сърбия са хвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната зае първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите 10 години от момента на атентата в страната около 30 хиляди души се разболяха от рак, като от 10 до 18 хиляди от тях починаха.

Материалните щети възлизат на 100 млрд долара. Бомбардировките на петролни рафинерии и нефтохимически инсталации доведоха до заразяване на водната система на страната с токсични вещества.
Според сръбския учен Любиша Ракич количеството обеднен уран, паднало на територията на балканските държави по време на агресията на НАТО, би било достатъчно за създаване на 170 атомни бомби, подобни на тези, които САЩ хвърлиха върху Хирошима на 6 август 1945 г.
 

110

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАТО изненадващо препоръча защита на критичната инфраструктура

20.11.2019

797 9
САЩ засипаха с похвали военния си съюзник България
Путин: Много скоро страни от Източна Европа може да напуснат ЕС

20.11.2019

3840 54

Коментари

Страници

chacho

Явно тази новина е много гореща, щом е публикувана цели три пъти!

Представям си сърбите как са отговорили на призива на посланика! 😂

vvatkov

   И аз - споменали са нещо за разширяване и задълбочаване на перспективата.

bay Dragan

Ето това е УСА, НАТО. И ние бай Ганювците сме там. Барем келипир да има.

А навсякъде ни псуват.

Стоф

Броят на полети, бомбардировки и всякакъв обстрел са силно преувеличени. Проста сметка във времето показва това. Ако Русия не беше подкрепяла диктатурата на Милошевич всичко това нямаше да се случи. Но руската политика се състои единствено в подкрепа и създаване на диктаторски режими. В Русия и по света. 

 

bay Dragan

Стоф-и,

в България режимът демократичев ли е ?

beal

И що трябва Захарова да казва какво да правят сърби и американци? 

маргаритка2

По-широко... Колко по-широко?

Да построят ли паметник на убийците?

 

Дипломатът можеше да бъде малко по-конкретен.

 

марк

 

 

 

 

                                  Броят на полети, бомбардировки и всякакъв обстрел са силно преувеличени. Проста сметка във времето показва това

 

 

                       Ей тъй , с проста сметка би ли казал колко италиански войници съдят държавата и НАТО за това , че са ги изпратили в силно замърсена с обеднен уран местност ?  Или в лишчето са дадени инструкции за замазване на престъпленията на САЩ и НАТО .

маняна
снимка на маняна

Например, по-широко погледнато ,първото място по брой онкологични заболявания в Европа, си е първо място🏆

Meto_ot_Interneto

Военните престъпници трябва да бъдат съдени, а не да се измъкват с плащане на компенсации. Клинтън, Блеър, Олбрайт и компания биха висяли по-добре на въжето, отколкото нацистите в Нюрнберг.

Курти влезе

Олбрайт ще скъса въжето.

Гласът

„САЩ трябва да се извинят за бомбардировките над Югославия през 1999 г. и да платят обезщетение на близките на починалите и ранените. Това мнение изрази в неделя официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова

Това ще се случи веднага след като Москва се извини на България за 9-ти септември и последвалата 45 годишна доминация. 

Доси

Скрий се бе смешник! Москва колко обеднен уран хвърли над България? Колко човека изби с бомбардировки? Други бомбардираха - ако си забравил! 

 

А бомбардировките над Югославия бяха, са и ще си останат военно престъпление. 

ЗУИ ПАША

Какво общо има Бг и Русия с бомбардировките над Югославия

СърПичук

Какви са тези светлини на снимката?

Недоверчив

Широко погледнато военните пилоти и тези които са им давали заповеди не са чак толкова отвратителни, колкото тези, които в къщи от диваните си за по няколко цента пишат глупости за трагичните събития около войната на територията на бивша Югославия. Предполагам ще се разпознаят. Липсва ми повръщащото емотиконче, слагам три...

марк

 

 

 

                     Какви са тези светлини на снимката?

 

                       Ех ако можеше тези светлини да се повторят над Техеран....Що ли не може ???

Недоверчив

Сърбите могат да вземат пример от нас. Ние например гледаме "широко". Те ни бомбардират столицата, сриват стотици сгради и убиват над 3000 цивилни. Понеже сме широки халки, ние им го връщаме като правим паметник на пилотите им, подаряваме им златото си (чрез канадска фирма), подаряваме им два тец-а и гарантирано изкупуваме скъпия ток от тях. Даваме им безплатно бази за ползване и понеже сме богати плащаме авансово за непроизведени, но пък порядъчно скъпи самолети. Те т'ва е да си широк, отзад...

Хумангоид

След още 35 години, когато Махалото завърши цикъла си и се установи пак в изходно положение, Те, управлявайки отново територията, ще кажат, че са направили паметника, за да има къде да се изпикаят съвременните патриоти.

Бахти запетайките майняни.

Гласът

ние им го връщаме като правим паметник на пилотите им

Освен ако си американец не виждам защо си написал "ние" по-горе. Въпросният паметник е закупен и поставен от американците. 

 

подаряваме им златото си (чрез канадска фирма)

Какво общо имат канадските фирми със САЩ??

сталкер пустиняк

Така е, купен е и е поставен от американците, но след първоначалната негативна реакция на хората, преместиха паметника вътре в посолството, та значи е бил на българска територия, ерго ние сме го позволили най-малкото.

А и фактът, че български блюдолизци бяха на откриването прави "ние" съвсем на място. 

 

В зрелищно шествие от хотел „Кемпински” до американското посолство преминаха тази седмица Гвардейският духов оркестър на Българската армия и Стародавната и почитаема масачузетска артилерийска рота за церемонията по откриването на паметника на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война. Монументът, който се издига пред посолската сграда на САЩ в София, беше открит от посланик Джеймс Уорлик. Сред гостите бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, заместник-кметът на София Минчо Герджиков, бившият български еврокомисар Миглена Кунева, бившият външен министър Соломон Паси, депутати.

 

Гласът

Така е, купен е и е поставен от американците, но след първоначалната негативна реакция на хората, преместиха паметника вътре в посолството, та значи е бил на българска територия, ерго ние сме го позволили най-малкото.

Дали някога е бил на "българска територия" (т.е. не на земя принадлежаща на американското посолство)? 

Гласът

Според сръбския учен Любиша Ракич количеството обеднен уран, паднало на територията на балканските държави по време на агресията на НАТО, би било достатъчно за създаване на 170 атомни бомби, подобни на тези, които САЩ хвърлиха върху Хирошима на 6 август 1945 г.

Карта с точките ударени с обеднен уран във войната през 1999:

https://en.wikipedia.org/wiki/NATO_bombing_of_Yugo...

 

Въпрос с повишена трудност: Колко от тях са в границите на днешна Сърбия и колко от тях са близо до места населени със сърби? 

 

Интересно защо албанците в Прищина са вдигнали паметник на Клинтън...

popfolk

Ама наистина ли ти е интерсно...? Или се правиш на интересен...? 

http://www.cnapd.be/wp-content/uploads/2017/07/Dos...

Въпроси с "повишена" трудност можеш да задаваш в хендикапнатото ви съобщество там у дневник и прочие миризляци...

 

Диагностик

Двете карти показват едни и същи зони, замърсени с уран - те са само в Косово.

Peter Smiles
***
марк

 

 

 

                     

Въпросният паметник е закупен и поставен от американците. 

 

 

                                      Те толкоз ли нямат пари за да поставят по един паметник в Дрезден , Берлин или някъде в Рур?

сталкер пустиняк

И защо, според Захарова, само американците трябва да се извинят? Всички страни, участващи в бомбенето, трябва да го направят, а и да платят, както е посочила тя. 

н16
снимка на н16

Какво общо имат канадските фирми със САЩ?

А какво пречи, да се основе американска фирма в Канада, Южна Африка или Мексико?


Обаче в случая със златото - става дума просто за колониални отношения. Затова е и американската армия - на българска територия. Да се пази - откраднатото.

САЩ към сърбите

Американците могат да разберат.. но само, ако някой ги бомбардира тях. 

Гласът

А какво пречи, да се основе американска фирма в Канада, Южна Африка или Мексико?

 

Какво пречи да се основе българска компания в Канада?

 

Втората по големина златна мина в САЩ, Goldstrike Mine, в Невада, се притежава и експлоатира от канадска компания - Barrick Gold Corporation. Там се добиват 1,5 милиона унции злато на година. За сравнение от "Ада тепе" ще добиват 700 хиляди унции за 8 години (т.е. 90 хиляди на година). Кой е колонията и кой колонизатора казваш? 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×