Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само 4 страни в ЕС нямат ограничения за пътуващи българи

Най-строги са Гърция и Италия – местните власти изискват както негативен PCR тест, така и самоизолация на пристигащите в техните страни

24 Дек. 2020
Pixabay

Държавите от ЕС, в които не са въведени ограничения за влизащи български граждани, са четири – Полша, Португалия, Швеция и Люксембург. Такава е информацията на българското външно министерство.

За пътуващите до Франция важи задължително изискване за попълване на декларация за липса на симптоми.

Белгия, Словакия, Хърватия, Чехия, Малта и Испания изискват да представим PCR тест с негативен резултат, ако искаме да ги посетим.

На задължителна карантина ще бъдем поставени, ако пътуваме до Латвия и Германия (10 дни), Румъния, Естония и Ирландия (14 дни). В Австрия също има изискване за самоизолация от 10 дни, но след петия ден гражданинът би могъл да се освободи от нея с негативен PCR тест. В Нидерландия карантината е препоръчителна и е 10 дни.

Държавите, въвели по-строги мерки при влизане на територията им, са Гърция и Италия, които изискват, както негативен PCR тест, така и налагат самоизолация на пристигащите в страната.

В Унгария, Финландия, Дания и Кипър съществуват и допълнителни изисквания, без които пътуващите няма да бъдат допуснати в страната, като наличието на постоянен адрес или пътуване за лечение или обучение.

ИЗВЪН ЕС

В Турция няма ограничения за преминаване на български граждани през границата, но мерките, въведени в страната, са много строги, дори и за туристи, като вечерен час, носене на маски и затворени магазини.

Любителите на по-екзотичните дестинации, като остров Мавриций, трябва да си направят PCR тест, а при пристигането си ще бъдат поставени под задължителна карантина. На Коморските острови и в Обединените арабски емирства няма карантина, но все пак се изисква негативен резултат от PCR, както и попълнена здравна декларация.

МВнР предупреждава отново да не се предприемат пътувания, освен ако не ги налагат неотложни причини.

Ключови думи:

COVID-19, PCR тест, ЕС, пътуване, МВнР

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?