facebook
twitter

Горещи новини

Русия обяви готовност да достави Су-35 на Турция

САЩ изключват Анкара от програмата за F-35 заради руските ракетни системи С-400
9051
Pixabay

Русия има готовност да достави на Турция изтребители Су-35, стига Анкара да изяви подобно желание. Това заяви генералният директор на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов, предава TACC.

Решението на Турция да закупи руските ракетни системи С-400 прави невъзможно участието на страната в програмата за създаване на американските изтребители пето поколение F-35, обявиха малко преди това от Белия дом, цитирани от информационните агенции. В съобщението се казва също, че Вашингтон ще продължи да си сътрудничи с Анкара във военната сфера, но като се вземат под внимание ограниченията, които налага покупката на руските ракетни комплекси.

За Турция решението е "несправедливо". "Тази едностранна мярка не уважава духа на НАТО и не се основава освен това на легитимни мотиви", се казва в изявление на турското Министерство на външните работи. Страната призовава САЩ да преразгледат решението си.

"САЩ и останалите 35 партньори в програмата са единодушни по отношение на прекратяването на турското участие в нея и формалното ѝ изключване от проекта. Както президентът Тръмп вече каза САЩ продължават да ценят стратегическото партньорство с Турция", заяви Елън Лорд, заместник-министър на отбраната на САЩ, след като Белият дом публикува съобщението си.

 

131

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турската офанзива прогони над 130 000 сирийци

14.10.2019

109
САЩ изтеглят още 1000 военни от Северна Сирия

13.10.2019

2820 57
Външните министри на ЕС ще обсъждат Сирия

13.10.2019

462 2

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Изключителна Руска Империя, изключителни Путин и Лавров !

 

Операцията по скарването на САЩ и Турция е "шедьовър" на МИД. В най-добрите традиции на Неселроде, Горчаков и Игнатиев....

 

Високата Порта се готви да купи Су-57 а вчера изпрати още един сондажен кораб, този път на юг от Кипър !

 

Излизат информации, че Турция е стоварила поне 40 танка "Леопард" в Северен Кипър !

 

Усещате ли невероятната жега ?

 

Карта на турската блоката на Южен Кипър !

 

https://pbs.twimg.com/media/D_s9okKXoAAMCJZ.jpg:small

 

Повтаря ли се историята ?

 

Великия везир Соколлу Мехмед  към посланика на Венеция през 1573г :

 

Вие ни обръснахте брадата, като изгорихте нашите кораби. Ние пък ви отрязахме ръцете, като превзехме Кипър. Нашата брада пак ще порастне и то по-гъста, но вие никога повече няма да имате ръце !

 

:((

 

 

slavabg

Усещам, как това сега на нас ни се отразява... пък нямаме волята на Турция да направим същото 😠

Гласът

Високата Порта се готви да купи Су-57

 

Дали?

МногоУмен
снимка на МногоУмен
От това развитие нищо добро не се задава за България. Ние сме турени в американския лагер от 1990. "Разломът" между САЩ и Турция е директна заплаха за националната ни сигурност. Ако има нечие "господарско куче" , което безнаказано да се нарита от Ердоган , най-лесно е да нарита България ! За разлика от Гърция ние нямаме армия , нямаме въоръжени сили , нямаме ВВС , нямаме ПВО... Всичките ни балкански съседи ни гледат с пренебрежение или откровено враждебно. Никой няма да ни помогне. Русия ще ни го начука с удоволствие , а ЕС няма да си мръдне пръста...Дори както се вижда , сюзеренът САЩ ни третира като брашнен чувал. Вместо реално да ни въоръжават /като противовес на Анкара/ , американците само изтръскват последните пари на страната ни. Реално САЩ върнаха пълното си доверие върху Атина и ще акцентират на гръцкото противостоене срещу Турция.
dissidentbg

Турция няма никакъв интерес от България. В последните години Турция престана да гледа към Европа и се насочи изключително към Азия.

За Турция част от Ирак и Сирия е много по-важна отколкото цяла България.

аман бе

Това не е точно така.

1. Кой бяга от нещо, което може да вземе "на аванта"? А при сегашното положение на държавата ни, само да поискат ще ни вземат точно "на аванта". И всякакви приказки за НАТО, ЕС и т.н. са само приспивателно.

2. При реализирането на подобна хипотеза на гърците краката им висват във въздуха "със страшна сила". От другата страна са макетата, пардон, северните макета, които едва ли ще пропуснат възможността да се изгаврят с тях. Имайки предвид влиянието и на албанския, т.е. мюсюлмански фактор в Северна Македония...

Но стига толкова, че един геополитически анализатор в този форум е напълно достатъчен. 😁

маркос

 

 

 

 

                           САЩ и останалите 35 партньори в програмата са единодушни по отношение на прекратяването на турското участие в

 

 

                                    Как ме учуди това единодушие .

ЗИП
снимка на ЗИП

МногоУмен,

 

Не се плаши.

 

Отдавна е взето "кризисното стратегическо решение"  Румъния, България и Гърция да бъдат "запасния тил" на НАТО след отпадането на Турция.

 

Това е изключително поражение за НАТО. Блокът е изтласкан с едно 1000 км на Запад от Близкия Изток и сега просто ще се опита да спре проникването на  Русия и Турция на Балканите.

 

Вече задействаха Румъния.

 

Но май забравиха, че Дунав тече през Белград и сега Сърбия ще прекъсне връзките по вода между Румъния и Германия !

 

Отделно руските танкове ще достигнат в Сърбия или през Унгария или през Босна....

 

 Натовски генерал в "Ди Велт" вече говори за "руски план за локални войни в Европа"

Гласът

Дунав тече през Белград и сега Сърбия ще прекъсне връзките по вода между Румъния и Германия !

Германските самолетоносачи няма да могат да се спуснат по Дунава да спасяват Румъния от руско нашествие (през Украйна?)...

банда

Ние сме турени в американския лагер от 1990.

Точно затова руснаците нямат правото да се цупят. Щото точно те ни " туриха" там. 

И незалежната проспаха, сега чакат на гениалните ходове на лидера.

За сметка на това са първи аверчета с турците, нищо че им свалиха самолета.

А ние сме ясни- топим се .

Purple_Haze

Юдата горби ни предаде и продаде край Малта на 2 – 3 декември 1989 година близо до  пристанището на Марсашлок в Малта. 

маркос

 

 

 

                    ..

ЗИП
снимка на ЗИП

Банда,

 

Няма смисъл да се живее в "паралелна реалност".

 

Турция е барем 100 пъти по-ценна от България.  Това е "студен анализ". Без емоции, просто хладен разчет.

 

Но ако изпитваш "релаксиращо" облекчение като се мислиш, че някой се цупи няма лошо.....

 

 

Гласът

 

Турция е барем 100 пъти по-ценна от България. 

"Ценна" в какъв смисъл? Турция на Ердоган може да прави номера на САЩ, но може да ги прави и на всеки друг, вкл. на Русия. Путин едва не си дава сметка за това. 

ИвКо

 Реално САЩ върнаха пълното си доверие върху Атина и ще акцентират на гръцкото противостоене срещу Турция.

Реално това няма да помогне кой знае колко на Гърция. Щатите не им се иска Турция да излезе от НАТО и ще се стараят с действията си да не инициират излизането ѝ от НАТО. САЩ ще  водят до някъде двойствена политика подобно на онази когато отначало бяха с полковниците, а после се врътнаха към турците, при това тогава гърците имаха доста силно лоби в САЩ, каквото в момента нямат. Доста сложна работа на САЩ, иска им се да имат и двете държави. Без Турция НАТО почти няма възможност за извършване на агресивни действия, а без Гърция ще е зле и с отбранителните си способности.

Единствено сигурното е, че към настоящият момент по волята на Щатите Гърция ще провежда ясно открояваща се анти руска политика.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Принадлежността в НАТО не е само формалност , а и реална принадлежност. Кел файда за САЩ - Турция на хартия да е в НАТО , а на практика да води своя военна политика , и дори по-лошо ! Да върти игри с Русия ?! Примери от миналото има , и не политическата воля , а икономическите и геостратегическите реалии определята една страна дали е "хлабав" член на Пакта , или стои здраво , щото няма къде да ходи... Ей Франция ! 60-те години Де Гол се изтарикатява да поиска "рецепта" за Бомбата от Америка , и я получава. Макар не директно , а като гатанка за френските физици. Те са умни , с опит , разгадават гатанката и правят Франция Велика сила , влиза в Клуба. Де Гол се наперва (измива срама от Алжир) и ... изкарва Париж от военните структури на НАТО !!! Франция се прави почти половин век на самостоятелна суперсила , докато накрая не осъзна че това е прекалено скъпо удоволствие. И тихомълком се върна в НАТО... Да ама тя е западноевропейска страна , с икономически ръст от 1 % и без демографски бум. Оплетена е с другите страни от ЕС , зависима е заедно с тях... Това не е Турция , с бързо развиващата се икономика , с младо население , с лидер мегаломан ! Тенденцията на Турция е отдалечаване от Европа , САЩ , самостоятелна роля в света. Тенденцията за европейските страни е все по-голяма интеграция , сближаване , обща отбранителна политика, в т ч влизат и Гърците.
mi6osp.

Хъм, Де Гол изкара Франция от НАТО, защото поиска да  върнат златния запас на Франция от Форт Нокс, а му върнаха позлатени кюлчета волфрам.

ЗИП
снимка на ЗИП

Провиждам как ще бият шута на Вартоломей от Фенер и там ще се настани  руски митрополит !

 

:))

ЗЛАТИЯ

Тури очила, ЗИП-е, 😎Ердоган няма да изпусне Константинополската патриаршия, нито пък ще допусне руснак там,да не е глупак!

Въобще в църковните дела нещата не стават с "марш -бросок". 

mi6osp.

Ако САЩ наложат санкции на Турция, Турция прекратява достъпа на кораби на САЩ в Черно море.

oko-planet.su/politik/politikarm/509061-turciya-perekroet-ssha-dostup-v-chernoe-more.html

slavabg

ЗИП е, ако Турция бъде изолирана от Европа, няма да и стане много красиво, а в случая е напълно възможно това да се случи.

 

България е друга бира, затова и толкова много стискат управляващото ни мекотелото, иначе досега да го бяха наритали. Мама Бочка е толкова зависима, че ако му наредят да си изяде акото - ще яде и ще  ахка колко е вкусно 😆 

 

Ей го, избрахме си Президент, умен и родолюбив и веднага настръхнаха отгоре му, ами един ерджолан ако си поставим за премиер, как мислиш, дали България няма да стане важна? 

ПГеоргиев

Турците отдавна са наясно, че с купуването на С-400 ще се лишат от F-35. Така че те са си направили сметките и са преценили, че не си заслужава заради един дискусионен и проблемен самолет, да се лишат от ЗРК.

Много е вероятно вече да е договорено получаването на Су-57, а и съвместното му производство, което ще е изгодно и за двете страни.

 

Гласът

Турците отдавна са наясно, че с купуването на С-400 ще се лишат от F-35.

Ако са били наясно защо Ердоган до последно повтаряше друго? Сега изглежда на глупак (не че само "изглежда").

Sapienti_sat

Panta rhei , както е казал философ от друга натовска, балканска държава!

Гласът

Не е "друга". Ефес си а баш в Турция. 

First Strike

А парите? Парите ще им върнат ли? Или САЩ кръв повръща, но пари не връща?

банда

Банда,

 

Няма смисъл да се живее в "паралелна реалност".

 

Турция е барем 100 пъти по-ценна от България.  Това е "студен анализ". Без емоции, просто хладен разчет.

ЗИП-е, набий си в главата, че в дългосрочен аспект, Турция е конкурент на Русия. а не съюзник.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Абсолютно ! Русия води късогледа политика спрямо Анкара.
Гласът

в дългосрочен аспект, Турция е конкурент на Русия. а не съюзник

Не само в дългосрочен.

ogopogo_x3

Недоставянето на Ф35 компрометира всякакви бъдещи оръжейни сделки между Турция и САЩ. Едните ще са много предпазливи при договорките и предплатата другите пък ще им доставят хардуер с "екстри" и недокументирани функции. Но че САЩ никога няма да се откажат от Турция поне докато се явяват световен жандарм е извън съмнение. Те биха харизали всичките си балкански помиярчета само и само Турция да е доволна. Даже византийците с всичките им лобита и лукавство няма да се спасят ако краварите решат да ги предадат на турците. Крит няма как да е по-важен от Босфора и Дарданелите.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×