Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев: Дано разнобоят за СУ-25 бъде преодолян

Президентът повтори, че по-ниската цена на изтребителите ще е за сметка на готовността

29 Юни 2019
Илияна Кирилова

Искам да видя ремонтиран и надежден Су-25, имаме нужда от този самолет. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево“, предаде "Фокус“. Попитан какво мисли за ремонта на Су-25, той отговори: „Мисля, че този въпрос трябва да го зададете на правителството. Надявам се разнобоят вътре да бъде преодолян, ние имаме нужда от тези самолети. Аз това искам - да видя на изхода един Су-25 ремонтиран, надежден още доста години, защото това е ударното средство, с което разполагаме. До пристигането на нов многофункционален изтребител, до неговото пълно усвояване и комплектоване с всичко необходимо, ще мине много време, дотогава Су-25 ни е необходим". Президентът посочи, че е възхитен от летателния ден в „Граф Игнатиево“. „За пореден път военнослужещите от Военновъздушните сили показаха невероятно майсторство, много хъс и много воля. Голям професионализъм, въпреки условията на недоимък все още в нашите Военновъздушни сили. Имаме прекрасни мъже и жени и ще продължаваме напред“, заяви държавният глава.

Радев отново заяви, че по-ниската от първоначално обявената цена за новите изтребители ще е за сметка на въоръжението, оборудването и оперативната готовност на самолетите:

“Вижте, за да бъде този самолет наистина многофункционален, за да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност. Знаете ли какво означава това?! Ако имаме 8 самолета, да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца – ето това трябва да се плати. От там надолу тази разлика в цената сега, която имаме по-ниска – това е за сметка на многофункционалност способности, за сметка на въоръжение, на оборудване и на оперативната готовност на самолета“. Той припомни, че първоначалната ценова оферта е била за пълен пакет на стойност 3,450 млрд. лева с ДСС, а сега говорим за 2.2 млрд. лева без ДДС. "Вие си направете сметка, но имаме сериозно орязване", заяви Радев.

"В този вид той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание по проекта за инвестиционния разход, така както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем", каза президентът. По думите му правителството трябва по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет. "И най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо", заяви Радев. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?