facebook
twitter

Горещи новини

Путин предложи на САЩ да удължат Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия

842
ЕПА/БГНЕС

Русия е готова до края на годината, без повече условия и дискусии, да удължи срока на действие на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, обяви президентът Владимир Путин на съвещание по въпросите на отбраната, цитиран от ТАСС.  Договорът е наричан също Нов СТАРТ.

 "Искам още веднъж да потвърдя позицията на Руската федерация: готови сме незабавно, възможно най-бързо, до края на тази година, без никакви предварителни условия да удължим договора Нов СТАРТ. Казвам го официално, за да няма после двойно и тройно тълкуване на позицията ни", заяви държавният глава.

Договорът между Москва и Вашингтон е подписан през 2010 г. и е в сила до 5 февруари 2021 г. Той може да бъде удължен по взаимно съгласие за срок не по-дълъг от пет години. Според документа седем години след влизането му в сила всяка от страните трябва да съкрати стратегическите си оръжия до 1550 разположени ядрени бойни глави и до 700 балистични ракети и тежки бомбардировачи.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ и талибаните договориха споразумение

21.02.2020

897 14
Шойгу: САЩ ограбват нефтените богатства на Сирия

18.02.2020

3593 40
Си Дзинпин е знаел за коронавируса много преди епидемията

16.02.2020

Обновена

7784 56

Коментари

ИнжИнер

Женчо, нали ЗИПЕ?

John Slow

 "Искам още веднъж да потвърдя позицията на Руската федерация: готови сме незабавно, възможно най-бързо, до края на тази година, без никакви предварителни условия да удължим договора Нов СТАРТ. Казвам го официално, за да няма после двойно и тройно тълкуване на позицията ни", заяви държавният глава.

Ако ще сто пъти да го кажеш, позицията ти ще бъде осгугнена и окараколена. Просто има хора, които общуват единствено със себе си.

paragraph39

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Путин заяви, че Русия няма интерес да подновява надпреварата във въоръжаването

6 Декември 2019 

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната не се интересува от подновяването на надпреварата във въоръжаването и разполагането на ракети със среден и малък обсег там, където такива в момента няма, пише московското издание “Известия“.
Той каза това по време на среща за развитието на въоръжените сили и военно-промишлената индустрия на Руската Федерация. Путин коментира и Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО). Той припомни, че Русия е обявила едностранно мораториум върху разполагането на такива ракети, след което е поканила своите колеги в Европа и САЩ да се присъединят към нея. Путин отбеляза, че само френският президент Еманюел Макрон е отговорил на предложението на Москва за такова споразумение.
„Днес (5 декември) ще обсъдим и мерки за противодействие на потенциалните заплахи, свързани с оттеглянето на САЩ от договора", добави президентът.
Освен това Путин отбеляза, че Русия е готова без предварителни условия да вземе решение до края на 2019 г. да поднови Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия за да не бъде грешно тълкувана позицията на Москва по въпроса.
В допълнение, държавният глава предложи да се обсъди използването на изкуствен интелект в армията и флота.
"В наши дни (технологията за изкуствен интелект) се използва широко за създаване на съвременни видове оръжия и оборудване, роботизирани системи“ каза той.
Путин допълни, че оръжията, базирани на нови физически принципи, „до голяма степен ще определят бъдещето на нашата армия и флот".
На 2 февруари Вашингтон инициира процедура за оттегляне от ДРСМО, обвинявайки Москва в неспазване на параграфи от документа заради руската ракета „9М729“. Руското министерство на отбраната отрече твърденията за нарушение на споразумението, като показа ракетата на брифинг на чуждестранни представители през януари 2019 г. Въпреки това САЩ не промениха решението си. Договорът изтече на 19 август и не беше подновен. По-късно Вашингтон проведе тестове на крилата ракета с обсег на полета над 500 км на остров Сан Николас в Калифорния.
През 1987 г. между СССР и САЩ беше сключено споразумение за елиминиране на ракетите със среден и по-малък обсег и беше забранено на двете страни да произвеждат и разполагат такива балистични ракети.
Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия изтича през 2021 г. Документът беше подписан през 2010 г. и в момента е единственият договор за ограничаване на въоръжаването на САЩ и Русия.

Влез или се регистрирай за да коментираш