facebook
twitter

Горещи новини

Приет е нов регламент за безопасност на автомобилите в ЕС

443
@European Union
Тимо Харака

От средата на 2022 г. всички нови автомобили, пуснати на пазара на ЕС, ще трябва да бъдат оборудвани с модерни системи за безопасност. Съветът на ЕС прие  регламент по отношение на общата безопасност на моторните превозни средства и защитата на пътниците и уязвимите участници в движението по пътищата, чиято цел е значителното намаляване на броя на жертвите по пътищата.

Съгласно новите правила всички моторни превозни средства (включително камиони, автобуси, микробуси и високопроходими превозни средства) ще трябва да бъдат оборудвани със следните елементи за безопасност: интелигентно регулиране на скоростта, улесняване монтирането на блокиращо устройство при употреба на алкохол, предупредителни системи за сънливостта и вниманието на водача, усъвършенствани предупредителни системи за отклонението на вниманието на водача, аварийни стопсигнали, детектор при заден ход, записващи устройства за инциденти, прецизна система за следене на налягането в гумите.

Освен общите изисквания и съществуващите системи (като системата за предупреждение при напускане на лентата за движение и усъвършенстваните системи за аварийно спиране), камионите и автобусите ще трябва да бъдат проектирани и произвеждани така, че значително да намалеят зоните без видимост около превозното средство. Те ще трябва да бъдат оборудвани и с модерни системи за засичане на пешеходци и велосипедисти в непосредствена близост до превозното средство.

За леките автомобили и микробусите ще се изискват допълнителни усъвършенствани мерки за безопасност - усъвършенствани системи за аварийно спиране, аварийни системи за поддържане на лентата, разширени зони за защита на главата от удар, които могат да смекчат нараняванията при сблъсък с уязвими участници в движението като пешеходци и велосипедисти.

Тези нови правила ще ни помогнат да намалим значително броя на смъртните случаи и тежките наранявания по пътищата на ЕС. Освен това те засилват конкурентоспособността на европейските автомобилостроители на световния пазар, коментира Тимо Харака, министър на заетостта на Финландия, чиято страна в момента председателства ЕС.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Пестеливата четворка" е против спасителния план Меркел-Макрон

23.05.2020

1783 8
ЕС призна, че e приел да бъде цензуриран от Китай

13.05.2020

5123 17
София и Скопие могат да бъдат приятели, но не с тези политици

11.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3415 22

Коментари

майор Цепеняков

Или отново за правите краставици.

торбаЛан

Не виждам ща ме брига това за новите автомобили. През 2022 моят таралясник ще стане на 24.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×