facebook
twitter

Горещи новини

Президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване

Държавният глава не е съгласен да има възможност цивилно лице да оглави „Военна информация"
1284
Илияна Кирилова

Президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, съобщават от пресцентъра на Президенството.

Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България, предаде Нова тв.

Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

Създава се риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет, смята Радев. Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ затвърди създаването на паралелната НСО

01.07.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

726 4
Ветото на президента се препъна във вътрешната комисия на НС

25.06.2020

2670 24
Румен Радев събра шефовете на спецслужбите

25.06.2020

4799 35

Коментари

Oldten
снимка на Oldten

Поредната простотия на ... и каква е разликата дали ще е военен или цивилен? Иска да каже, че само военните са разбирачи, мили Боже, защо така ни разсмиваш?

тошогошев

Е такава, кавато е дали министъра на културата да речем да не  бъде военен или на образованито Що трябва да е цивилен или искаш да кажеш че само цивилните са разбирачи 

rvelev

Несериозен коментар, да вземат да сложат онази дама с аграрната икономика от СЕМ, съвсем подхояща е, Веждичката пак ще удари едно рамо! Остана ли някой в България който да разбира от работата си? Хипотетичен въпрос!

fierсe
снимка на fierсe

а ти що ни разсмиваш?!?

да беше прочел мотивите,

там е обяснено достъпно и за такива като тебе!?

тютюн

Доста по-задълбочени са мотивите. Достъпно са изложени и обяснени. Опитай пак.

маркос

 

 

 

                    Доста по-задълбочени са мотивите. Достъпно са изложени и обяснени. Опитай пак.

 

                          Не виждаш ли , че той с Бога контактува ?

Oldten
снимка на Oldten

Искам да кажа, че когато човекът става няма значение, дали е военен, цивилен или какъвто и да е, анадънмо? Втората дама на първият човек как заемаше длъжности, които не отговаряха на изискванията, ама кадърна жена, оправи се. ...пак върви на контра, нещо като Приватизаторката ама с панталони.

аман бе

Какво означава човекът да става? Може би да разбира това, което е назначен да ръководи? А как да го разбира, ако няма съответната "експертиза"? (кой умник я измисли тая нелепица - "експертиза"?) Или "да става" означава да е гъвкав (основно в кръста)?

inventus

Момченцето под номер първи което се е изказало неподготвено до известна степен е право във следващият си пост под номер пети. Да! Важно е преди всичко човекът да става. Но ако щеш и златен да го намериш и сложиш на този пост няма ли базовите а и по високите познания на военен/познания които се трупат от военното училище личен опит академии и още и още/той няма да се справи. Поне не веднага. Ще му отнеме време придобиването на тези познания а време може да не му се даде. Да не дава господ.Ето заради такива простотии от сталинското време а и преди него на ключови длъжности в съветската армия са се оказали не достатъчно подготвени хора /но за сметка на това добре подковани политически и верни / в резултат на което съветската армия е претърпяла такива поражения в началото на войната. Верно! Те после са се научили и победили. Но с цената на колко жертви? Ние имаме ли ресурс да понесем толкова жертви ако не дай си боже се наложи? Искам въпросното момченце да прочете този текст няколко пъти и добре да го осъзнае! И друг път да не бърза като пърле пред майка си.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Поредната простотия на ... и каква е разликата дали ще е военен или цивилен? Иска да каже, че само военните са разбирачи, мили

Не казва това - казва, че това е военна структура и е естествено да бъде ръководена от военен и то от такъв с опит в нея.

Oldten
снимка на Oldten

А президенството, като е цивилна структура защо се ръководи от военен? Въртите, сучите по гръб не падата ама нали става въпрос за ...той не греши. Като падне от влъст, първи ще започнете да бафкате срещу него, знаем ви! Пак ви казвам, за шеф на разузнаване, няма значение какво е , не е нужно да е военен или цивилен, просто човека трябва да си разбира от работата, това е достатъчно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×