Quantcast

Медия без
политическа реклама

Посланик Сондланд потвърди договорка на Тръмп със Зеленски "услуга за услуга"

Действах по нареждане на президента и неговия адвокат Рудолф Джулиани, потвърди дипломатът пред Конгреса

20 Ноем. 2019
ЕПА/БГНЕС
Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд дава клетва пред членовете на Комитета по разузнаване в Камарата на представителите във Вашингтон

Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд заяви пред разследващите в Конгреса, че президентът Доналд Тръмп е обвързвал среща в Белия дом с новия президент на Украйна Володимир Зеленски с готовността му да започне разследвания срещу противниците на Тръмп, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън, съобщи "Политико". "Имаше ли "услуга за услуга", отговорът е "Да", заяви Сондланд в своето встъпително изказване в сряда пред разследващите за импийчмънт. Сондланд, който бе назначен на поста лично от Тръмп, подчерта, че въпросът е широко известен в администрацията на Тръмп, посочвайки, че висшите служители и дори секретарите на кабинета са били наясно с договореностите и всичко е ставало по "изричното указание" на президента.

"Всички бяха в примката. Не беше тайна", обясни Сондланд специално цитиран имейл от 19 юли, копиран до действащия ръководител на кабинета на Белия дом Мик Мълвейни, министърът на енергетиката Рик Пери, държавният секретар Майк Помпео и "много висши служители." В този имейл той разкрива, че "току що е разговарял със Зеленски и е осигурил ангажимент за "напълно ясно разследване". Шест дни по-късно Доналд Тръмп говори директно със Зеленски и препраща искането си за разследване на Байдън по време на телефонно обаждане на 25 юли, което се превърна в централен фокус на разследването за импийчмънт. Сондланд обясни на членовете на Комитета за разузнаване на Камарата на представителите, че е разбрал, че обещаната военна помощ за Украйна е била замразена от Тръмп през лятото и няма да бъде предоставена на Киев, освен ако страната не се ангажира публично с провеждането на желаните разследвания на президента на САЩ.

Гордън Сондланд също коментира, че е казал на вицепрезидента Майк Пенс на 1 септември, че е обезпокоен, че забавянето на военната помощ е свързано с "въпроса за разследванията". "Всички разбрахме, че тези предпоставки за разговор в Белия дом и среща там, отразяват желанията и изискванията на президента Тръмп. Исканията на неговия личен адвокат Рудолф Джулиани бяха чисто "услуга за услуга" за организиране на посещение в Белия дом на президента Зеленски", каза той. Сондланд не се съмнява, че Джулиани "изразява желанията на президента на Съединените щати и знаехме, че тези разследвания са важни за президента". Той също така заяви, че не е искал да работи с Джулиани, но смята, че това е изискване, наложено от Доналд Тръмп и ще бъде единственият начин да го убеди да приеме по-продуктивна позиция спрямо Украйна. Гордън Съндланд заяви, че Помпео е насочил отговарящия за Украйна Кърт Волкър да разговаря с личния адвокат на Тръмп. Дипломатът каза, че позицията на Помпео не се променя дори след като дипломатите се оплакват, че Джулиани се среща със заподозрян корумпиран украински прокурор без тяхно знание.

"Ние нямахме желание да поставяме никакви условия на украинците. Тогава вярвах, както и сега, че мъжете и жените от Държавния департамент, а не личният адвокат на президента, трябва да поемат отговорност по въпросите за Украйна", каза американският посланик в ЕС. Гордън Сондланд призна, че паметта му "не е перфектна", добавяйки, че той не си прави редовно бележки и че Държавният департамент не му е предоставил достъп до всичките телефонни записи и имейли. Той допълни че процесът би бил "по-прозрачен", ако Държавният департамент предостави документите.

Още по темата