facebook
twitter

Горещи новини

Питбул нападна 77-годишна жена в Монтанско

1036
Илияна Кирилова

Питбул нападна възрастна жена в Монтанско, съобщи Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал вчера в с. Дългоделци.

Докато преминавала пред частен имот, 77-годишната жена от София била атакувана от кучето, което я съборило на земята.Тя е откарана в болница в Лом, където било установено, че има счупване на шийката на лявата тазобедрена става.

Полицията задържала собственичката на кучето - 31-годишна местна жителка. Кучето било прибрано от собственичката.

Миналата седмица пет кучета от породата Кане Корсо убиха 39-годишен мъж в село Владо Тричково. Той е бил нахапан до смърт. Собственикът на животните беше арестуван и обвинен за това, че не е полагал грижи за животните.

Ключови думи:

куче, нападение, жена, полиция
21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полиция влезе в Държавното горско стопанство "Болярка"

22.10.2019

811 3
Мъж е с обвинение, след като счупи стъкло на патрулка

20.10.2019

876 3
Семейството на умрелия в София британски фен иска независимо разследване

18.10.2019

9652 14

Коментари

Invisible

   "Полицията е задържала собственичката на кучето - ..."

 

   Само толкова?

   Можеха поне да и счупят краката.

Sapienti_sat

Куче, възпитано в духа на американското правосъдие, относно неприкосновеността на частния  имот, в щата Монтана.

vvatkov

   Къде се врат бабичките в устата на кучетата. Съд и най-строго наказание - ама, ха!!!

левъ

Лошото е, че жената има счупване на шийката на тазобедрената става, което при възрастните хора е много опасно. Както казва един мой приятел ортопед - човек се ражда от таза и си умира от него, обикновено след изписването от болницата.

Сгугню
снимка на Сгугню

В някои държави питбулите са забранени за отглеждане.

Може би трябва и у нас да стане така?

А аз бих забранил и някои други породи - ротвайлери, добермани ....

Supertramp
снимка на Supertramp
Колко човека в БГ трябва да бъда изядени или обезобразени от питбули , за да бъдат забранени от държавата ? Както и още няколко крайно опасни породи ?
dream team
снимка на dream team

А-ха. Дайте да третираме следствието и да забравим за причината.

Invisible

   Данък от 10 000 лева за такива породи.

    Та когато осакатиш някой собственик на такова куче, да не ти е съвестно.

drunbrum

Глупости пишете. Ако куче независимо от коя порода нападне човек или животно на обществено място отговорноста е на собственика. Ако бабата е щъкала непоканена в частен имот си е на нейна отговорност. От статията не става съвсем ясно.

Invisible

   "..отговорноста е на собственика."

 

  Ми аз това и съм написал.

  Да го беше прочел.

drunbrum

А аз, глупостите за данъците и осакатяванията имах предвид.

сталкер пустиняк

От статията става съвсем ясно, но няма кой да чете. Виж, да пише и разсъждава...

Докато преминавала пред частен имот, 77-годишната жена от София била атакувана

inventus

Не за друго ами това куче сигурно стотици пъти е създавало проблеми  и ако не бяха гламавите природозащитници да втърдят така яростно законите досега поне сто пъти някой щеше да го е застрелял!

dream team
снимка на dream team

Глупости.

Доси

Глупостта и невежеството на тези които гледат /или само хранят/ кучета е в основата на такива случки. Кучетата не могат да носят отговорност. Те са животни. Щом са агресивни ще бъдат приспани, но наказателна отговорност следва да понесе само и единствено стопанина /или този който ги храни/

dream team
снимка на dream team

За кучето и съдебната система

Патриархът на българската литература Иван Вазов е и първият борец срещу агресивните псета. Като председател на Окръжния съд в Берковица той осъжда на смърт куче, отнело 21 живота.

Вердиктът е подписан на 12 април 1880 година. „Кучето на Михал Първанов да се убие съгласно с духа на чл. 170 от Отоманский наказателен законник и овчарят Георги пчелинджията от с. Слатина да плати възнаграждение на Еленко Атанасов 180 гроша“, отсича магистратът.

Песът на Михал пазел пчелина му в село Костенци. За кошерите и кучето се грижел Георги. Вместо да варди меда от мечки, кучето се вмъкнало в стадото на Еленко и натръшкало 7 ярета и 8 агнета. Други 4 берели душа изпохапани и нямало да ги бъде. Покъртен от трагедията, Еленко се явява пред съда. Председателят Вазов носи бляскава униформа на Темида – черен редингот със златни еполети и лъскави копчета.

На левия хълбок е препасал шпага. Поетът изслушва тъжителя и образува углавно дело №123 срещу песа убиец. Вазов командирова подчинения си Герасим Истатиев да огледа мястото на престъплението. След инспекцията Герасим докладва пред съда: „Според изпита, който направих от околните овчари и от пчелинджията на Михал Първанов, узнах, че действително кучето на Михал Първанов, което стои на пчелина му, е изяло на Еленко Атанасов 7 ярета и 8 агнета и 4 останали още живи, но ще умрат и те понеже кучето ги е давило, и самичкий пчелинджия каза, че това куче и по-предишний ден изяло една овца.“

Еленко вади свидетелство от кметството на Костенци, в което пише, че освен овцата псето е излапало и едно комшийско яре. Така в сметката влизат още 2 жертви.
Поставен натясно от фактите, Михал почва да увърта.

„Аз не знам дали моето куче е изяло агнетата и яретата на Еленко Атанасов – пледира той, – но понеже Еленко казва, че моето куче му е изяло агнетата и яретата, то аз му давам доверие на думите, но на това не съм аз виновен, понеже кучето стои на пчелина ми, а пчелинджията Георги Слатинченин не ми е заявил, че кучето ми е правило такива пакости и не го е убил или вързал, то е негова вина и затова кучето сега аз склонявам да се убие, но възнаграждението за изядените агнета и ярета да плати пчелинджията ми“, измива си ръцете Михал. Иван Вазов внимателно изслушва едната и другата страна. Практиката го е направила подозрителен към показанията. „Тук всеки почти се кълнеше на лъжа. Свидетелската клетва за селянина не значеше нищо“, спомня си след години поетът. В случая обаче фактите накланят везните в полза на Еленко.

Вазов прелиства Отоманския наказателен закон, по който все още съдят в България. Пръстът му спира на член 170. „Когато законно се докаже, че някой предумишлено е убил человек, осъжда се по закона на смърт“, гласи текстът. Казус за животинския свят няма, но поетът тълкува творчески буквата на закона. Така в името на Негова светлост княз Александър I Батенберг свирепият пес е осъден на смърт. „Тая присъда е неокончателна и се прочете в окончателна форма на 12 априлий 1880 год., от който ден почва две неделий срок за обтъжванието пред Софийский съд съгласно 885 и 862 т. от Врем. съд. правила“, пише в документа.

Кучето няма възможност да обжалва и е подкарано към ешафода. Води го приставът Гюро Начев, наречен заради коравия си нрав Върли Гюро. На младини той е бил хайдутин, после се е сражавал под знамената на Джузепе Гарибалди. Италианците му викали Върли Бюлгаро.

Гюро е бил в редиците и на Първа българска легия, а през 1876 г. минава Дунава с четата на Христо Ботев. Приставът е земляк на Вазов, родом е от карловското село Кочмаларе. „Начев пръв ми пя „Тих бял Дунав“. По рано не бях чувал мелодията й“, отбелязва авторът на известното стихотворение. Върли Гюро, който въплъщава изпълнителната власт в Берковица, извежда песа край реката. Там с няколко револверни изстрела екзекутира осъдения.

През 1896 г. Алеко Константинов попада на дело № 123/1880 г. и прави критичен анализ на процеса. Той е учил право в Одеса, бил е съдия и прокурор, а по онова време се изхранва като адвокат.

Kurt Meyer

Това е ежедневие, не виждам къде е "новината", наскоро един го изядоха жив, доколкото помня имаше една условна присъда досега, като осъдят някой тогава пишете.

дъртреалист

Kakto всеки път говорим, породата няма значение.

Просто, свободно пуснати кучета в града нямат място. 

Домашни, улични, това е постоянен риск.

Представата, че човек може да съжителства със свободно живеещи кучета в градски условия - е налудна.

Има  доста хора с фобия от кучета, които живеят в ужас, треперейки като срещат кучета всеки ден, 

само за да се кефят малоумни кучелюбителки, които се заблуждават, че са много хуманни, щото понякога ги хранят.

Един път на седмица, примерно. Щото това е подаяние. Те не са собственик. А в останалото време животните полудяват от глад.

 

дъртреалист

Как е по света.

Първо, фертилни животни се гледат само в развъдници.

ВСИЧКИ домашни любимци трябва да са кастрирани.

Има кучешка полиция, която проверява паспорта на кучето което разхождаш.

Има паркове с места за разходка, където кучето да побяга.

Извън тези места куче без повод и намордник се прибира и собственика плаща дебела глоба + разходите за залавянето + такса престой в приюта. 

Кучето има чип, собственикът не може да се скрие.

ВСИЧКИ животни без собственик се евтаназират.

Така е в цивилизацията.

Тука е цигания.

dream team
снимка на dream team

Абе "по света" не е баш така, ама да не влизаме в празни спорове.

inventus

От гледна точка на ловците всяко куче без нашийник и без спъващо приспособление на врата намиращо се на повече от 500 метра от населено място се счита за безстопанствено и скитащо и се отстрелва.И до ден днешен е така но шефа каза "гледай да не те видят че ще береш много ядове"!И аз така правя. В повечето случаи няма кой да ме види щото ловувам сам.Няма по лошо от вторично подивяло куче. Познава човеците и привичките им и няма страх от нищо.По лошо е само вторично подивели хора. А на последък и такива се навъдиха много...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×