Quantcast
ООН призова България да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

ООН призова България да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция

4561
БГНЕС
Дубравка Симонович

България трябва да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция, призова специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, цитирана от БНР. Тя е на посещение в България. Според Симонович е необходимо страната ни да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да намери правилният превод на понятието "джендър".  "Масивната кампания срещу ратификацията на Истанбулската конвенция доведе до това 75 членове на парламента да изискат от Конституционния съд да реши дали Истанбулската конвенция е съвместима с конституцията на България. Както знаете, през юли 2018 г. съдът обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с Конституцията. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за правата на жените", каза Дубравка Симонович.

Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската конвенция с мотива, че в някои от текстове документът на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българската конституция, припомня БНР.  Въпреки препоръката на ЕК за ратификация на документа, все още 7 европейски държави не са го сторили: България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и Обединеното кралство. Конвенцията на Съвета на Европа е подписана от ЕС през 2017 г.

Специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович е в България от 14 октомври, а днес представи на пресконференция представи констатациите си. Тя ще представи окончателния си доклад в Службата на Върховния комисар за правата на човека през юни 2020 г.

Още

Израел и Хамас ще бъдат разследвани за военни престъпления в Газа

28.05.2021

205
Българите са шампиони в ЕС по враждебност към възрастните хора

20.03.2021

4376
Страсбург пак призова България да ратифицира Истанбулската конвенция

07.03.2021

3252