facebook
twitter

Горещи новини

НОРСАР: Имало е два взрива при Севернодвинск

1935

Взривът на 8 август на военния полигон Ньонокса край руския град Северодвинск, близо до Архангелск, който причини смъртта на поне 7 човека е бил последван от втори - два часа по-късно. Именно вторият взрив е причинил радиоактивното замърсяване, считат експерти от Норвежкия сеизмологичен център (НОРСАР).

Норвежците предполагат, че вторият взрив, най-вероятно е станал на крилата ракета, задвижвана с ядрено гориво. Поради това той е регистриран от инфразвуковите сензори, отчитащи налягането на въздуха, а не от сеизмологичната апаратура.

"Регистрирахме два взрива, като вторият съвпадна по време със съобщенията за повишаването на радиацията", коментира ръководителката на НОРСАР Анне Стрьомен Люке и добави, че и двата взрива са регистрирани от инфразвуковата система на центъра, като само първият е отчетен и от сеизмолозите.

Губернаторът на Архангелска област Игор Орлов отрече да е имало втори взрив. В коментар за агенция "Интерфакс" той нарече съобщението на НОРСАР "дезинформация". Властите в Северодвинск също не потвърдиха информацията за втори взрив.

От държавната руска компания "Росатом" са заявили, че аварията е свързана с изотопен източник на захранване, без да предоставят каквато и да е друга информация. Руското военно министерство не дава никакъв коментар.

Както е известно, Русия отказа да допусне на мястото на инцидента международни инспектори от Организацията на Договора за забрана на ядрените изпитания.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Писмо-бомба гръмна в банка в Амстердам

13.02.2020

1352
Взривеният блок може да се окаже негоден за живеене

24.01.2020

211
Пътническият самолет в Иран е бил поразен от две ракети

21.01.2020

2298 47

Коментари

сталкер пустиняк

От държавната руска компания "Росатом" са заявили, че аварията е свързана с изотопен източник на захранване, без да предоставят каквато и да е друга информация. 

 

Аха, вече е напълно сигурно, че е нямало ядрен взрив. Този взрив от изотопен източник е нещо обикновено и традиционно при, да речем, руските сватби.

Звън®
снимка на Звън®

Има и трети прикриван взрив. Той е в крайбрежието на Уйма, на 13 километра от Северодвинск. Според данни от хидроакустичното разузнаване,  при него има разрушен голям подводен обект. Радиацията в зоната е многократно повишена, населението на Уйма е евакуирано. За прикриване на обезлюдяването в района е дислоциран 19 полк хуманоидни роботи модел "Тимофей".

вале

?

Метла-
снимка на Метла-

Опитват се да ни излъжат - никакви взpивове нямаше. То вече иванушка като си цепи дъpва за зимата и ядpен взpив. Още от чеpнобил ни пpомиват мозъците ония гадните. Ама не вяpваме тук! 

торбаЛан

Някой е ял повечко боб..

ГАМЕНЧЕТО

Както казва шопа: има крава, пие млеко.

Както казва Вапцаров: За нас те са братя, нашата кръв из полята те ще пият. Те наштекоравиглави ще пробиват.

Ма кой чете Вапцаров, май се напих.

Кара Колю

Назад... наааазад... моме Калинооооо...?

ТАСС СООБЩАЕТЬ:

 

ПОЖАР НА ТЕРРИТОРИИ ВОИНСКОЙ ЧАСТИ В СЕВЕРОДВИНСКЕ

26 АВГ, 13:11Обновлено 13:41

Кремль исходит из официальных заключений об отсутствии загрязнения под Северодвинском

Ранее Росгидромет сообщил, что после ЧП на военном полигоне было выявлено присутствие "короткоживущих техногенных радионуклидов бария и стронция"

 

МОСКВА, 26 августа. /ТАСС/.

Кремль ориентируется на официальные заключения компетентных структур и экспертов об отсутствии угрозы загрязнения после ЧП на военном полигоне в Архангельской области. Об этом заявил журналистам пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков, комментируя данные Росгидромета о присутствии в пробах в Северодвинске "короткоживущих техногенных радионуклидов бария и стронция".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×