Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландия спря "АстраЗенека" за хора под 60 г.

Берлин: Хората под 60 г. да получават втора доза РНК след АстраЗенека

02 Апр. 2021Обновена
БГНЕС

Нидерландия спря да ваксинира хора под 60 години с ваксината на "АстраЗенека" след смъртта на жена, имунизирана с първа доза, съобщи британският вестник "Индипендънт", позовавайки се на агенция ANP. В резултат от решението около 10 000 планирани ваксинации ще бъдат спрени.

Решението на нидерландските власти идва дни, след като изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата заяви, че няма доказателства в подкрепа на ограничаването на употребата на лекарството "при която и да е популация". Емер Кук защити ваксината на "АстраЗенека", след като няколко европейски държави преустановиха използването й заради опасения от проблеми със съсирване на кръвта.

Хората под 60-годишна възраст, които на които е поставена първа доза от ваксината на "АстраЗенека" да получават като втора доза иРНК ваксина. Това препоръчва германската постоянна ваксинационна комисия (STIKO). Комисията препоръчва втората доза от различната ваксина да е 12 седмици след "АстраЗенека". Втората доза на британската ваксина обаче не е забранена, тъй като няма данни след втора доза да има проблеми. STIKO обаче посочва, че ако някой под 60 години реши да си я сложи, това да става след консултация с лекар и на негова отговорност.

Председателят на комисията Томас Мертенс коментира пред "Шпигел", че в момента може само да се спекулира за риска от две дози "АстраЗенека". "От моя гледна точка очевидният изход не е да се изпробва изобщо, а да се даде иРНК ваксина като алтернатива, за да бъдем сигурни", казва той, цитиран от "Инвестор.бг".

Преди дни германският ваксинационен регулатор съобщи, че е регистрирал 31 случая на редки кръвни съсиреци в мозъка след ваксината на "АстраЗенека'', девет от които са довели до смърт, съобщиха световните медии. В резултат на тревожните данни провинция Берлин спря използването на ваксината при хора под 60 години. Институтът ''Пол Ерлих'' (PEI) предаде, че са били регистрирани 31 случая на съсиреци, известни като тромбоза на синусовите вени. Девет души са починали. С изключение на два случая, всички доклади касаят жени на възраст между 20 и 63. Съобщава се и за двама мъже на 36 и 57 години.

Германският ваксинационен регулатор съобщи, че е регистрирал 31 случая на редки кръвни съсиреци в мозъка след ваксината на "АстраЗенека'', девет от които са довели до смърт, съобщиха световните медии.

 

Хърватия допуска българските граждани от 1 до 15 април 2021 г., ако представят един от следните документи: отрицателен резултат от PCR или бърз антиген тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван COVID-19, съобщи МВнР.

По информация на посолството ни в Загреб тестовете срещу коронавирус трябва да бъдат направени в рамките на 48 часа, преди пристигане на граничния пункт. Ако бързият антигенен тест е представен и престоят е по-дълъг от 10 дни, е необходим втори бърз тест най-късно 10 дни след датата на излизането на резултата от първия тест. Също така бързият тест трябва да фигурира в списъка на тестовете, признати от държавите-членки на Европейския съюз и одобрени от Европейската комисия.

Сънародниците ни могат да представят и сертификат за ваксинация, потвърждаващ, че са минали най-малко 14 дни от поставянето на втора доза или, в случай на еднократни ваксини - потвърждаващ, че са минали поне 14 дни от ваксинацията. Гражданите могат да представят и медицински сертификат за преболедуван COVID-19 или позитивен PCR или бърз антигенен тест, потвърждаващ зараза от коронавирус, като тестът трябва да е бил направен не по-рано от 180 дни и не по-късно от 11 дни преди пристигането на граничния пункт.

Транзитното преминаване през страната без представяне на изброените документи е разрешено в рамките на 12 часа без пренощуване. При превишаване на 12-те часа транзит пътниците подлежат на задължителна самоизолация в страната.

Предвид увеличаването на броя на новозаразените, в редица административни области в Хърватия като Дубровник, Сплит и др., са въведени допълнителни ограничения - задължително носене на маски на открито. Ресторантите и кафенетата работят само с доставки. При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Загреб.

От 1 април 2021 г. българските граждани, които пристигат в Португалия, независимо с какъв транспорт, предварително трябва да попълнят онлайн двуезичен формуляр. Формулярът е достъпен тук. След подаване на данните, включително и адреса на пребиваване на португалска територия, пътникът ще получи на електронната си поща искане за потвърждение на адреса и след това удостоверение, което да представи на граничния контрол. По информация на посолството ни в Лисабон това е задължително условие за получаване на разрешение за влизане в Португалия.

Освен пристигащите от България, формуляр трябва да попълнят и пристигащите от Великобритания, Бразилия, РЮА, Чехия, Кипър, Словения, Естония, Франция, Унгария, Италия, Малта, Полша и Швеция. При нужда от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време - +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: [email protected].

Федералното министерство на външните работи на Германия ни уведоми, че въведеното от 30 март 2021 г. изискване за представяне на отрицателен PCR тест при пристигане в Германия важи и за пътниците, осъществяващи транзитни полети през летища на територията на страната, съобщиха от МВнР.

Всички пътници, пристигащи със самолетен транспорт в Германия следва да представят негативен PCR тест, не по-стар от 48 часа. В същото време, считано от днес, 2 април, федералната провинция Берлин въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19. Ограничава се напускането на домовете между 21.00 и 05.00 ч. В този времеви интервал гражданите могат да бъдат навън сами или с не повече от един друг човек. За останалата част на денонощието остава в сила въведеното по-рано тази седмица ограничение за събиране на не-повече от 5 души на едно място.

От 6 април (вторник) влиза в сила ограничение на събиранията, според което всеки гражданин може да се среща с не повече от един представител на различно домакинство. От същата дата не се разрешават срещите на представители на различни домакинства за времето между 21.00 и 05.00 ч. Изключение се предвижда само за хората с фактическо съжителство и за болногледачи и социални работници.

Остава в сила изискването за носене на маска на открито в случаите, когато не може да се гарантира дистанция от 1,5 метра. В столицата на Германия има 15 улици и 16 площада, на които носенето на предпазни маски е задължително. В затворени пространства е задължително носенето на медицински маски тип FFP2, OP или KN95. В градския транспорт и в магазините е задължително носенето на маски тип FFP2.

Берлин е третата федерална провинция, която въвежда вечерен час. Ограничения за напускане на домовете вече бяха въведени и в Бранденбург и в Хамбург. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със задграничните представителства на България в Германия.

Ключови думи:

АстраЗенека, Германия

Още по темата