facebook
twitter

Горещи новини

Нено Димов: Трябва стратегическо решение за ски туризма

512
Илияна Кирилова

Ски туризмът е доходоносен и хората, които живеят в районите, където той може да се развива, могат да печелят добре. Това заяви пред БНТ екоминистърът Нено Димов. Той подчерта, че е нужно да се постави кардинално въпросът дали и как да се развива ски туризмът в България.

Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително. Така екоминистърът Нено Димов коментира решението на ВАС за устройствения план на Национален парк „Пирин“.

Въпрос е да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, като в цяла Европа се строят между 180-200 лифта на година, допълни Димов.

„Този вид туризъм е доходоносен. Хората, които живеят в такъв тип планински и полупланински райони печелят добре, защото той освен зимата, се развива и лятото”, прецени Димов.

Той подчерта, че България има възможности за ски туризъм.

„Това е работа на Министерството на туризма, ние сме обсъждали като цяло, че България има възможности в развитието на туризма, как това ще се процедира. Пак казвам, тук конкретният повод е за това какво може и не може да се прави в националните паркове – те всъщност обхващат може би най-големите планини в България, където може да се развива този вид туризъм, така че към този етап с това решение на съда – не може да има развитие”, смята министърът.

Нено Димов увери, че от утре започват срещи с международни консултанти, които да излязат с независима експертна оценка какво може да се направи с концесията в Банско, след което ще се предприемат конкретни стъпки.

Нашите сънародници в Западните покрайнини твърдят, че на сръбска страна има замърсяване, заради което министър Димов е поискал информация за замърсяването на водите на р. Драговищица, която се влива в Струма, както и за инвестиционните намерения за мината „Караманица“.

Нено Димов припомни, че трябва да се направят проучвания, преди да започне проектът за проучване на златната мина „Злогош“ край Кюстендил.

Възстановяването на резрушените дюни в къмпинг „Смокиня“ няма да бъде естествено, защото то протича в дълъг период на време, но ще бъде възможно най-близко до него. Нено Димов определи разрушаването на дюните като „безобразие“ и изрази надежда да има наказания. Собствеността е не само привилегия, но и отговорност, допълни той.

Нено Димов коментира и мерките, които се предприемат за замърсяването на въздуха в София. Той изтъкна, че местата за преработване на вторични суровини трябва да се изнесат извън града, тъй като са основен източник на изгаряне на нерегламентирани отпадъци.

Ключови думи:

Нено Димов, туризъм, ски, Пирин
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хиршер е новият стар световен шампион в слалома

18.02.2019

34
И руколата ми е без активни съставки

15.02.2019

Иво Балев

763 4
Наш скиор се класира за гигантския слалом на световното

15.02.2019

595

Коментари

Бигус Дикус
снимка на Бигус Дикус

След политическото решение за изтребителите, време е за стратегическо решение за туризма! Велики решители си имаме! 💥

Mастар

Подкрепям!
В Конституцията на РБ да се запише: 

По решение на Полибюро №едикойси, съгласувано с Москва на дата едикоя си, Цеко МИнев се нанзачва за олигарх банкер , приетжаващ планината Пирин и 100 000 глави рая. В поввереният му имот той има пълни права, с изключение на търговията с акцизни стоки и хазарт.  

Гaндaлф

Тоя опраи ли съ с жирарделито или он бегА?

Курти влезе

Ми вземайте, бе! Нали за това получавате заплати.

AnonimusBG

Жирардели какви ги мисли като собственик?

EdinIvan
Решение е и на Нено да му "намажат ските".
авакум 78

 

 

 

            

Подкрепям!
В Конституцията на РБ да се запише: 

По решение на Полибюро №едикойси, съгласувано с Москва на дата едикоя си, Цеко МИнев се нанзачва за олигарх банкер , приетжаващ планината Пирин и 100 000 глави рая. В поввереният му имот той има пълни права, с изключение на търговията с акцизни стоки и хазарт.  

 

 

                           Гледам , пропуснал си Марко, на Жирар Делю мОмчето .

Желязко Желев

Тактическо решение най добре..

Penchobre

Трябва да се вземе "политическо решение" и всичко ще "заспи"! Като една Прокуратура ще заспи!

volog2

Стига само с това Банско - лифтовете на Витоша не рсботят, ски пистите край Габрово не се развиват. Нено хубаво го е казал, че трябва стратегическо решение, ама в главата му само Банско, Банско и едни 3х75х....

golyamataani

Tака е България има възможност за ски туризъм, нека го развиваме във всички зимни курорти. Ще бъде полезно и за спорта, и за икономиката.

Влез или се регистрирай за да коментираш