Медия без
политическа реклама

Не е шега: 33 градуса измериха днес в Монтана

В най-малко 12 града термометрите показваха над 30 градуса, но рекордът не бе надминат

01 Апр. 2024
НИМХ
Езерото "Монтанезиум" в Монтана.

1 април е, но жегите днес не са първоаприлска шега. Най-горещо е било в Монтана - 33°, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология в изключително популярния си профил във "Фейсбук". Общо в 12 града термометрите са надскочили 30 градуса - 31° е било във Враца, Ловеч и Добрич, а 30° - във Видин, Плевен, Русе, Силистра, Велико Търново, Кюстендил, Хасково и Бургас.

29° са стигнали горещините в Разград, Ахтопол и София. 28° е било в Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Казанлък и Благоевград, 27° - във Варна и Сандански, 26° - в Сливен, 20° в Шабла. В местността Рожен в Родопите - уж планина, жегите са стигнали 22°. На връх Мургаш и на нос Калиакра е било 19°, на връх Ботев - цели 11°, на Черни връх - 10°, а на първенеца Мусала - 6°.

Много високи температури за началото на април, но все пак не са рекордно високи, коментират синоптиците от Прогнозата за времето. Най-високата измерена през април температура е 35,8°, измерена е преди цели 39 години, през 1985 г. във Враца.

И днес над страната продължи преносът на въздушни маси от югозапад с повишена концентрация на сахарски прах. Утре през страната ще премине студен атмосферен фронт, съобщават синоптиците. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, в Северна България до силен и с него ще започне да се изчиства атмосферата от сахарския прах. В Югоизточна България все още ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта също ще се ориентира от северозапад. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на места след обяд и през нощта срещу сряда ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат от 21°-22° на места в западните райони до 28°-29° в Югоизточна България, в София - около 21°.

Ключови думи:

НИМХ, жеги

Още по темата