facebook
twitter

Горещи новини

Най-съвременни американски оръжейни системи може лесно да бъдат хакнати

2172
ЕПА/БГНЕС

Някои от най-модерните американски оръжия може лесно да бъдат хакнати, използвайки "основни инструменти", сочи доклад на правителствена институция в САЩ. Правителствената служба за отчетност (GAO) е намерила "критични за мисията" киберуязвими места в почти всички оръжейни системи, тествани между 2012 г. и 2017 г. Това включва най-новият изтребител F-35, както и ракетните системи, предава БГНЕС.

Служители на Пентагона нямаха незабавен отговор на доклада от 50 страници от комисията за въоръжените сили на Сената. Членовете на комисията изразиха загриженост относно това как са защитени оръжейните системи срещу кибератаките.

Основните констатации на доклада са: Пентагонът не е променил паролите по подразбиране на многобройни оръжейни системи – и една промяна на паролата бе позната за девет секунди. Оказало се, че екип, назначен от GAO, успял да получи лесно контрола върху една оръжейна система и да гледа в реално време как операторите реагират на хакерите.

На друг екип от двама души му бил необходим един час, за да получи първоначален достъп до оръжейна система и един ден, за да получи пълен контрол. От GAO допълват, че Пентагонът "не знае пълната гама от уязвимости на оръжейната си система".

Кен Мънро, експерт във фирмата за сигурност "Пен Тест Партнърс", заяви, че е "изобщо не е изненадан" от констатациите: "Отнема много време да се разработи оръжейна система, която често се основава на повторения на много по-стари системи. В резултат компонентите и софтуерът може да се основават на много стар и уязвим код. Разработчиците често пренебрегват "втвърдяването" на сигурността на системите, след като са ги задействали, с философията "работи, така че не се занимавай с това".

Мънро добавя: "Това обаче не е извинение. Този доклад показва някои много основни недостатъци в сигурността, които лесно биха могли да бъдат решени чрез промяна на паролите и поддържане на софтуера в крак с времето."

Ключови думи:

САЩ, пентагон
18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп не приема в САЩ американка от ИД

22.02.2019

107
Путин заплаши Запада с нови оръжия

21.02.2019

1209 9
Германия ще приема свои джихадисти от Сирия, ако са безопасни

20.02.2019

1099 35

Коментари

Mастар

Страхувам се да предположа, че "основни инструменти" е било "basic instruments" в оригинала.

Georgi.F
снимка на Georgi.F

Мъка и тормоз!

 

Генералы Путина берут власт

https://www.russiapost.su/archives/157455

 

«Вежливые люди» замечены в Ливии. Что происходит

https://www.russiapost.su/archives/157378

 

Петро долара, бавно но сигурно отпада като резервна валута. Срина се на борсите, но медиите мълчат....

От мен наздраве.....

buratinob

И тия имат "ядрено куфарче".?

Кода за ракетите, рожденният ден на Тръм ли е или гръдната обиколка на Мелания??

йкдсбфхйфбхд

Ма колко му е да разсипеш с тутъри един невидим "Стелт" или дрон? Нали ЗИПе? Секи ден така шпионираме нудистките плажове.

Mастар

И тия имат "ядрено куфарче"

To сигурно работи с Ундоус МИлениум или може би Виста. Тъй че, кремълските другари, няма какво да ги е страх. 

fierсe
снимка на fierсe

е не, вече ще изтърва кв-то!???

buratinob

Мастар, това е констатация на твоите, как се кискат руските кибернападатели в друг доклад.?

Sine_metu

Безпокойството е напълно излишно. Отдавна са хакнати.

Трябва да се притесняват за онези, които в момента са още замисъл. ГРУ... разбира се, в редките паузи между влаченето на епруветки по самолетите към един малък остров... добре помни сталиновата заповед да лови тайните докато супостатите не са се усетили за что иде реч.

авер4е

Мастарче, банкоматът от който теглиш парички е на ХР

Mастар

хакни го и си земи 1000 евро. 

Да се почерпиш за мое и твое здраве!

авер4е

За теб става дума, нъл си хакерче ;)

Vinkel

и са кфо, че излезне, че руските системи не могат да ги хакнат, понече нема електроника??!

buratinob

Могат, ама не искат.?

Душко

Ужас и кошмари. Путин и хакерите му мачкат всичко подред. 

novichok
снимка на novichok

Нищо което вече е хакнати не може да бъде хакнати повече. Това е обаче трудно да се разбере от ?. Които вярват в комиксови свръх герои 

SSlavov

руските системи не могат да ги хакнат, понече нема електроника??!

 

е тайното оръжие на Путин . Всички пенсионирани магазинерки са призовани в резерва  с дървените сметала ,за да изчисляват траекторията на хиперзвуковите ракети . Изключения само за тези ,които са лежали в затвора за начет ,за да не върнат супероръжието на старта .

Доси

Пентагонци плачат за повече кинти, така ги виждам нещата... 

Гларyс

Обикновено програмистите подценяват системите за сигурност и разчитат, че софтуерите им работят в защитена среда. А самата среда се изгражда и конфигурира от администратори. В днешно време вече всякакви устройства имат мрежова свързаност, а в същото време нямат мощен хардуер, който да гарантира сигурно криптиране. А в същото време възможностите на хакерите са нараснали. И съответно уязвимостите се откриват и преодоляват много по-бързо и лесно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×