Quantcast
С наредба ще премахват климатиците от фасадите в София | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

С наредба ще премахват климатиците от фасадите в София

Глобата е до 500 лв. за физически лица и до 2000 за юридически, обяви главният архитект
5605
Илияна Кирилова

Нова наредбата ще зададе стандарти за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, при отчета си по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде БГНЕС.

Наредбата ще задължи всички софиянци, които са поставили външните тела на климатиците си по фасадите на сградите, да ги премахнат. Документът, който ще се отнася и до преместваемите обекти и рекламата в столицата, ще регламентира и проблема с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум. Нискочестотният шум и вибрации водят до безсъние, раздразнителност и в крайна сметка хората предприемат действия, които са нетипични за поведението им в нормално състояние – прерязване на кабели, използване на огнестрелно оръжие с цел повреда на съоръжението, физическа саморазправа, стана ясно при обсъждането на Наредбата миналата година.

Според експертите освен за конденза и оттичането му, собствениците и фирмите, монтиращи климатични системи, трябва да са задължени да вземат необходимите мерки, свързани с избора, монтажа, експлоатацията и профилактиката на съоръженията, така че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в съседни жилища. Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. Запитан дали тези стандарти ще важат със задна дата, той каза, че всеки собственик ще трябва да приведе сградата в съответствие с изискванията като за целта ще имат срок, в който да го направят.

За неспазване на стандартите, заложени в Наредбата, предвидените санкции за физически лица са в размер от 200 до 500 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица – от 500 до 2000 лв. Контролът по спазването на Наредбата ще се извършва от кмета на Столична община или от упълномощени от него длъжностни лица от администрацията. Наредбата задължава собствениците да осигурят свободен достъп при извършване на проверките, и да предоставят изискваните документи за осъществяване на контрол.

„Наредбата за градската среда е пилотна за София, а в последствие ще бъде направена подобна Наредба за цяла България. Идеята е съвместно с Министерството на културата да направим изискванията. В тази Наредба ще бъдат посочени съответните цветови решения, начина за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление, местата за разполагане на климатици и елементи по тези сгради“, заяви Здравков и поясни, че първоначално стандартите ще бъдат приложени на улиците „Граф Игнатиев“, „Шишман“, и „6-ти септември“.

Предстоят да бъдат представени стандартите за градската мебел и за настилките, които вече са публикувани в сайта на НАГ.

„Ние предлагаме срокът да е 3 години, но СОС ще вземе крайното решение“, обясни той и добави, че привеждането на сградите и елементите в съответствие със стандартите ще е за сметка на собствениците.

„Наредбата има претенцията да подреди нещата в града. Търсихме примери как се прави по цял свят. Софийският модел сме заимствали от няколко европейски града, включително Лондон“, поясни Здравков и добави, че Наредбата е стартирала преди 2 години, когато фасадите на сградите са били сканирани с изключително модерни средства.

„Крайната цел на наредбата е подреждането на града, с ясни цветови решения, оформяне на партери и осветление, като всяка сграда ще получи своето досие“, обясни Здравко Здравков и заяви, че целта е сградите да върнат първоначалния си, автентичен образ и подчерта, че желанието му е тези стандарти да важат за целия град. Той обеща още те да бъдат надграждани всяка година.

Главният архитект обяви също така, че е създаден и „шрифт на София“, наречен "София санс". Той ще се използва за надписването на всички рекламни и информационни елементи. "Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на София", уточни той. Първо ще се започне с тези за туристическа информация, а след това амбицията е той да се използва и за табелите с имената на улиците.

През юни ще стартират и консултациите по още една нова наредба - за транспортен анализ на бъдещи сгради и обекти. По време на отчета Здравков се похвали с направените изменения в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, в който бяха въведени ограничения, касаещи надвишаването на параметрите на застрояване и беше регламентирана височината на сградите.

Той посочи още, че през тези години е работил за повишаване на прозрачността на работа на институцията като е направил публични регистрите за издадени разрешителни за строеж, за издадените визи за проектиране, удостоверения за въвеждане и експлоатация на строежи и др. Бъдещата му цел е всички проекти да могат да се подават и електронно в НАГ.

“Всеки акт, който издавам, се публикува на сайта на НАГ, след като влезе в сила. За 3 г. смятам, че направихме огромна стъпка за прозрачността на работата на НАГ”, заяви Здравков.

За 2018 г. направлението е издало разрешителни за строеж за 2 млн. кв. м. По този повод като личен принос, Здравков посочи въвеждането на изискването да не се издава разрешително за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване и даряване на имоти за улици. Така през 2017 г. общината е получила 51 500 кв. м за улици, през 2018 г. - 73 000 кв. м, а от началото на годината - 15 000 кв. м.

Стана ясно още, че над 500 незаконни рекламни елемента са били премахнати през последните 3 г. в столицата като от началото на тази година са премахнати над 100.

Здравков обяви още, че се разработва програма, по която собственици на сгради паметници на културата ще подпомага собствениците на такива сгради с изработването на проект за възстановяването им.

Работи се още по проектите за разширение на метрото в 3 посоки - от станция „Люлин“ до Околовръстния път, връзката със „Симеоновския лифт” и през „Слатина“ до Окръжна болница.

В заключение Здравков посочи, че 14 проектантски бюра са подали заявления за участие в конкурса за нова визия на пл. „Св. Неделя“. Сред тях са бюра от Русия, Италия, Франция, Румъния и България.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Музикален пир по време на пандемия (видео и снимки)

14.01.2021

Обновена

МАРИЯ СТОЙКОВА

3747 10
Мъж стреля в едно от “затворените” заведения в София

08.01.2021

3643 19
Протестиращи отново блокираха Орлов мост

03.01.2021

1921 16

Коментари

Страници

Invisible

   И туй ще заработи колкото ТОЛ системата.

IvanM

Очаквам с нетърпение премахването на климатиците от фасадата на Министерски съвет и разни други министерства и институции

volog2

Това ще заработи. Щото нищо не се изисква от кметската администрация  освен да тормози гражданите, които не спазват наредбата.  А те в това са царе.

inventus

При добро желание може да се намери место на климатиците. Например във вътрешната страна на терасите/лоджиите/ на покривите а при нужното съгласие на хората могат да се използват и централни климатици на покривите.

Звън®
снимка на Звън®

На мен много ми се понрави идеята на клетия главен архитект за задължителното използване в София на нов шрифт, наречен "София санс". Злоупотребата с всякакви шрифтове при оформяне на надписи е повече от дразнеща. Например, нека надникнем в тоалетните на кои да е етаж в най-духовно извисеното министерството  - това на културата. Стените и вратите са обсипани с надписи. Най-древните от тях са още от епохата на Тиквоний I Хипертоник. Най-новите - от  2019 г. Разпилени, неподредени, грозни, нехармониращи си. Повечето автори навярно са бързали да ги положат и после на бегом са се прибирали в канцелариите. В шрифт Tahomа някой е драснал "Ало Банов съм и педал съм!". До него в същия кафяв цвят четем "Мечкунов е пишколап". Любители на Ariel допълват "Давай Ангелов! Пукни ми не само гумите, но и гъзовете!", "Слон да го набие на целия кабинет на министъра". Вижда се Verdana в доста брутално изпълнение "Тук чуках Бедрова - повече няма да го правя", "Който Ларго копае, той Алегро ще играе!", "Три пъти поред натаковах Боил на шах". Това е само един малък пример, илюстриращ колко е нужен на София задължителн шрифт при полагане на надписи.

mai tai88

??

Colt 45

? За цялостно творчество!

kissсинджира

 Ако лятото в София беше с пет градуса по-топло, като в Пловдив, нямаше да им дойде на ум да махат климатиците. Всичката Мара ви втаса, ама май някои хора се чудят как да загубят изборите.

 

И най-най ми е чудно дали ще бъдат махнати климатиците от сградите на  Кауфланд и прочие магазини?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Не, като перка на акула от "Графа". 

 

Звънчо, ??

Stern

Безкрайно са изобретателни, когато става дума да измислят начини да обират всеки свободен лев от хората.

 

"По този повод като личен принос, Здравков посочи въвеждането на изискването да не се издава разрешително за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване и даряване на имоти за улици."

Част от обвиненията срещу Иванчева не бяха ли точно заради такива дарения за площадки?

Zmeja

Нискочестотният шум и вибрации водят до безсъние, раздразнителност и в крайна сметка хората предприемат действия, които са нетипични за поведението им в нормално състояние – прерязване на кабели, използване на огнестрелно оръжие с цел повреда на съоръжението, физическа саморазправа

Браво! Най-после се откри причината за тежката криминогенна обстановка в страната. Климатиците!!! 

markoE

 

 

 

                        Еедни хора си мислеха , че демокрацията е само скачане по площадите , размахване на два пръста и банани .

hamer

Да-а-а, и административните сгради, в които обикновено няма балкони, лоджии, тераси и пр. и се ползват под наем от по няколко служби, ведомства или фирми... ще стане чудничко... Особено за ДКЦ-тата, детските градини, читалищата и пр. 

toshko1

   Другарю архитект, хубаво взаимствате от Лондон, ама може ли първо да се почне квадратен метър по квадратен метър тротоари, зелена площ, улици. Всичко отделено, че да няма грам кал по тротоар или улица. Като вали дъжд калта да си остава в тревната площ - ерго цокли по-високи, че да разделят зелената площ от тротоара. Климатиците после. Сега в кал ходим. Седмица в Лондон можеш да се разхождаш и най-много да се намокриш. Тук на петата минута (много аванс давам) или си прашен в сухо време или кален. Първо долу на земята и после нагоре по фасадите. Едно по едно. И пак да кажа - метър по метър, улица по улица, квартал по квартал. Извън някои зони на центъра инфраструктурата е леж.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...напънала се планината и родила...мишка...

 

...според мен една кола паркирана на тротоар е хиляди пъти по-грозна и отчайваща гледка от  едно климатично тяло окачено на фасада...

 

...но това е според мен...

Zmeja

Сериозно. Винаги съм се възмущавал от липсата на контрол върху състоянието на фасадите - санирани само на отделни части, опадали мазилки, остъклени балкони по най-разнообразен начин, климатици, висящи снопове кабели. Съгласен съм, че трябва да се сложи ред - особено в старата градска част.

Джиджи

Първо да започнат с кабелите ❗️❗️❗️

 

Ама те са безстопанствени и, ако не бъдат премахнати, няма кого да глобяват.?

Rendeto

AAA, и сателитните чинии да се махнат, гълъбите само серат на тях и представляват грозна гледка.

Също така да се забрани простирането на грозно бельо. Ако може само Виктория сикрет, и в никакъв случай раздърпани страстоубийки и напальонки :) 

Zmeja

да се забрани простирането на грозно бельо

Само марково!

blue_fish

Постепенно нещата си идват по местата. Подобна практика има във всички т.нар. бели страни. 

Slava
снимка на Slava

Мазилките падат, те за климатиците се загрижили. Едни фирми яко ще захлебят. Повечето тераси са остъклени. Из всички градове висят тонове кабели, улиците са гробници, изсипват синята боя в дупките, пълни с вода. Всички строителни фирми изнасят пръст от строежите, която после става на кал, прах и ветровете го разнасят навсякъде. Никой не ги контролира. Всеки реже дървета както му падне, глоби няма, ако има, никой не следи за събирането им. ВиК като кОпа за ремонти, архитектът после да погледне как и какво оставят след себе си.

Този главен архитект на Луната ли живее?? Шумът - от строежи, от ремонти, от автомобилни аларми, от музики и пр. не му ли пречи.?

Джиджи

Тоя си търси белята.

 

Откде ше му дойде, не знам, ама сепак ше му дойде. ?

wake_up
снимка на wake_up

гълъбите само серат на тях 

 

Гълъбите по принцип серат най-много на главите на паметниците. Трябва да ги обезглавят. 

3biri

Не гълъбите! Трябва да се обезглави този, който отговаря за озеленяването на центъра на София.

Или по-скоро трябва да се пребие с камъни.

 

3biri

Погледнете паметника на братята Кирил и Методи пред Народната библиотека в гугъл мапс.

 

После погледнете македонското знаме и си задайте въпроса климатиците ли са големия проблем йа България или престъпните майкопродавци.

Лoвkия

Също така да се забрани простирането на грозно бельо. Ако може само Виктория сикрет, и в никакъв случай раздърпани страстоубийки и напальонки :) 

На мене двата потника са ми на Takeshy Kurosawa, а долните гащи на Lee Alexander McQueen, така че не само си ги сУшим отпреде на блока, ами гледам и да се виждат отдалече, дори Папата ги мерна, като мина тука по Ботевградското. 

bD

И гащите ми са маркови. Лесно се познават- отпред са жълти, отзад кафяви.

Хулиган

Сетила се Мара...

Превърнаха града в кочина, а сега се чудят откъде да почнат обратното броене.

Общинари, сър...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-spravihme-s-taksata-za-reklama/

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Хубаво, ще махнем климатиците. И когато сняг забръска ще има масово монтиране на демонтирани радиатпри, така ли ?

Лoвkия

По темата - това полезно нещо няма да сработи, едва ли всички стари апартаменти в центъра разполагат с балкони и лоджии, които да поберат обемистите външни тела на климатрониците, къде ще приберат тези от десетките магазини, направо не знам.

Шумът и вибрациите, които тооолкова дразнят чувствителните софянци, могат да бъдат намалени чрез ремонт на външното тяло и монтаж на гумени уплътнители м/у стойката и самото тяло.

Макар че според мен това са изолирани случаи, при които разни хухавели пускат всякакви налудничави жалби срещу всичко и всички.

 И са прави онези, които призовават да бъдат скрити първо климатиците по обществените сгради, които освен всичко друго загрозяват фасадите на тези инак красиви сгради.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш