Quantcast

Медия без
политическа реклама

МЗ оповести нови правила за влизане в България

От 1 май у нас ще може да се влиза с пълна ваксинация, доказано боледуване от COVID-19, PCR-тест или бърз антигенен тест

29 Апр. 2021
Илияна Кирилова

От 1 май хората с пълен цикъл на ваксинация ще могат да пътуват свободно до България, независимо с какво гражданство са и откъде пристигат. Същото важи и за хората, които могат да докажат с PCR или антигенен тест, че са прекарали COVID-19 в последните 6 месеца преди пътуването. За европейските страни и някои други държави като Русия, Израел, Сърбия, Македония, Турция остава и възможността да се влиза с PCR-тест, проведен до 72 часа преди пътуването. Важна новост е, че за целта вече ще се признава и бърз антигенен тест, проведен до 48 часа преди пътуването.

Забрана за влизане у нас ще има само за лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и някои държави и територии в Африка, като тя няма да важи за български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. При пристигане от въпросните държави, българските граждани и постоянно пребиваващите у нас ще се поставят под 10-дневна карантина.

Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, която се очакваше от няколко дни и която урежда как ще приемаме чужди туристи и на какви ограничения подлежим самите ние след пътуване в чужбина. Заповедта е преломен момент в повече от година пандемия - в нея за пръв път липсва апокалиптичната първа точка, която гласеше: "Временно забранявам влизането на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт."

От 1 май отпадат и зелените коридори за пазаруване на възрастни в хранителните магазини - всичко за вътрешните ограничения можете да прочетете тук.
 

 

НОВИТЕ ДОКУМЕНТИ

Всички лица, които влизат на територията на България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, се допускат у нас при представянето на един от следните документи:

- документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини срещу COVID-19, посочени в приложение към заповедта, и изтичането на 14-дневен период, след поставяне на последната доза; (още за ваксинационните сертификати - тук)

- документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19 за периода от 15-ия до 180-ия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. 

 

PCR-тест или антигенен тест

Българските граждани, гражданите на държави членки на ЕС, на страни по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства; гражданите на Великобритания, Австралия, Канада, САЩ, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Русия, Израел, Кувейт, Беларус и Турция могат да влизат у нас и при предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция или отрицателен резултат от проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

Ще се признават 16 вида антигенни тестове, изброени в приложение към заповедта.

 

ВАКСИНИ

България ще признава ваксинация с осем вида ваксини срещу COVID-19, въпреки че в Европа са разрешени за употреба само четири - на "АстраЗенека", "Пфайзер", "Модерна" и "Янсен". Сред признаваните са индийската Covishield, две китайски - на "Синовак" и "Синофхарм", руската "Спутник V". "АстраЗенека" е включена и с южнокорейския си производител SK Bioscience.

 

Изключения от забраната за Африка

 

На общия режим за влизане подлежат и хората, пристигащи от следните територии и държави в Африка: Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Мали, Нигер, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Централноафриканска република, Габон, Конго, Нигерия, Бенин, Того, Кот д‘Ивоар, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Сенегал, Буркина Фасо, Южен Судан, Гвинея, Гвинея Бисау и Мадагаскар. Това са държавите, за които има изключение от пълната забрана за влизане.

 

ВАРИАНТ

В случай че българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, не представят документ от изброените по-горе, подлежат на 10-дневна карантина след пристигането си в страната. Карантината може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от проведено до 24 часа след влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 или от бърз антигенен тест.

 

ДЕФИНИЦИЯ

По смисъла на тази заповед държавата (територията), от която лицето пристига, е държавата (територията) - начална точка на неговото отпътуване, независимо от престоя, свързан с транзитното му преминаване през други държави по време на придвижването му, уточнява министърът.