Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ваксинационният сертификат ще важи 1 г.

Но той няма да е задължително условие за пътуване

29 Апр. 2021

Евродепутатите приеха предложението за издаване на документ, който удостоверя правото на свободно движение в Европа по време на пандемията.

Документът - в цифров или хартиен формат, ще доказва, че приносителят му е бил ваксиниран срещу коронавирус или като алтернатива, че е показал негативен резултат от скорошен тест или се е възстановил от инфекцията. Ще се нарича „удостоверение на ЕС за COVID-19“ и следва да бъде в сила не по-дълго от 12 месеца, предаде БНТ.

Удостоверенията на ЕС за COVID-19 няма да служат като документ за пътуване, нито ще бъдат използвани  като предварително условие за упражняване на правото на свободно движение, казват евродепутатите.

Но притежателите на удостоверение на ЕС за COVID-19 не следва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване като карантина, самоизолация или тестване. Членовете на ЕП подчертават също така, че за да се избегне дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, и поради икономически причини, държавите от ЕС следва да „гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване“.

Парламентът иска да гарантира, че удостоверението на ЕС работи успоредно с всяка инициатива, създадена от държавите членки, която също така да спазва обща правна рамка.

Държавите членки трябва да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица с поставена ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA) (понастоящем това са Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen), решиха евродепутатите. Държавите членки ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, и за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация (СЗО) за спешна употреба.

За да се предотвратят измами и фалшифициране, удостоверенията ще бъдат проверявани, както и автентичността на електронните печати в документа. Личните данни, получени от удостоверенията, не могат да се съхраняват в приемащите държави членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС.

Ако ваксинираните и преболедувалите имат зелен паспорт, това ще ги върне ли към нормалността, каквато я помним, или ще е дискриминационно ограничаване на свободата на хората, които не желаят да се ваксинират.

 

Още по темата