Медия без
политическа реклама

От 1 май отпадат зелените коридори за възрастни в магазините

29 Апр. 2021
Проф. Костадин Ангелов
Фейсбук
Проф. Костадин Ангелов

От 1 май, събота, отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч. Отпадат и часовите ограничения в работата на ресторантите и заведенията, но те и сега бяха в такъв широк диапазон, че не пречеха на повечето места за обществено хранене (от 6 до 23 часа).

Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 29 април. Заповедта ще действа до края на май, докогато бе удължена извънредната епидемична обстановка в България. В нея е предвиден нов график за присъствено обучение на учениците (вижте карето).

От началото на месец май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице, предвижда още заповедта.

С последните облекчения в мерките, режимът през следващите дни ще има някои противоречия - въпреки че например дискотеките и баровете отварят от днес, университетите остават затворени. Фактът, че обучението на студентите остава дистанционно, буди недоумение, тъй като преподавателите във висшите училища бяха сред приоритетните групи за ваксиниране.

Две ограничения окончателно отпадат от новите заповеди - за групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната, както и за работата на нощните заведения, дискотеки и барове. Груповият туризъм е разрешен от вчера, 28 април. Нощните заведения отварят от днес, 29 април.

Днес министърът издаде и нова заповед с противоепидемични мерки на работни места, обществени места и пр. В нея няма изненади - маските остават задължителни на закрити обществени места, както и на открити обществени места при невъзможност за спазване на дистанция от 1,5 м.

ЗА УЧЕНИЦИТЕ

През месец май присъственият учебен процес на учениците от 5-и до 12-и клас ще се осъществява при спазването на следния график:

а) на 5.05.2021 г. и 7.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;

б) от 10.05.2021 г. до 14.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 6, 9, 11 и 12 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;

в) от 17.05.2021 г. до 28.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 6, 7, 8, 10 и 11 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява.

Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?