Медия без
политическа реклама

Манфред Вебер: Подкрепям българския премиер за стена по границата с Турция

27 Март 2019
ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер заяви, че Турция не може да стане членка на ЕС, „защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и се отдалечава от ценностите на Съюза“. Той се обяви в подкрепа на идеята на "българския министър-председател, когато той говори за необходимостта да се изгради стена между страната и Турция".

В интервю пред френския в. "Монд", шпитценкандидатът на ЕНП посочи, че едно от първите неща, които ще направи като председател на Европейската комисия, е да приключи преговорите за присъединяване с Турция.

„Ще отида в Анкара, за да предложа тесни икономически отношения, образователен обмен, продължаване на нашата обща борба срещу тероризма и т.н. Но тази страна не може да стане членка на Съюза, защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и Турция се отдалечава от ценностите на Съюза“, заяви той.

Вебер се обяви за по-строг граничен контрол и призова за солидарност на страните от Източна Европа по въпросите на имиграцията.

„Време е да приложим два принципа: Първо, много строг граничен контрол - подкрепям българския министър-председател, когато той говори за необходимостта да се изгради стена между страната и Турция. И второ, „План Маршал“ за Африка“.

Още по темата