facebook
twitter

Горещи новини

Мадуро: Русия ни изпраща 300 тона лекарства

Доналд Тръмп предложи на армията на Венецуела да подкрепи опозицията или да „загуби всичко“
6523
БГНЕС архив

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че Русия изпраща 300 тона лекарства в страната, пише в днешния си брой вестник „Известия“, цитиран от Фокус.
Той е изтъкнал, че тази помощ на Русия ще бъде доставена по законни пътища, тъй като Каракас е заплатил за нея.
По време на протестна акция на опозицията на 23 януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се самообяви за временен президент на страната. Той получи подкрепата на САЩ.
В отговор Мадуро скъса дипломатическите отношения с Вашингтон и обвини Белия дом в опит за държавен преврат.  
Подкрепа за Мадуро заявиха Русия, Мексико, Боливия, Куба и Китай. Москва заяви, че случващото се във Венецуела е опит за квазипреврат при участие на чужди държави. На 12 февруари външният министър на РФ Сергей Лавров предупреди САЩ да не се намесват във вътрешните работи на Венецуела и да се въздържат от силови действия. 

В сщото време президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на венецуелските военнослужещи да подкрепят опозицията в страната и конкретно, да пропуснат хуманитарния конвой и да бъдат амнистирани, или да „загубят всичко“. Държавният глава направи това изявление в Международния университет на щата Флорида в Маями, предава ТАСС.
„Считаме, че венецуелските въоръжени сили и тяхното командване играят решаваща роля в този процес (мирния преход към демокрация в страната). Ако изберете този път, ще имате възможност да помогнете за създаването на сигурно и благополучно бъдеще на целия народ на Венецуела. Можете да изберете и втори път, да продължите да подкрепяте  Мадуро“, заяви президентът пред венецуелската диаспора в САЩ.
Във втория случай, продължи той, венецуелците „няма да намерят убежище, нито лек изход и никакъв път назад“. „Вие ще загубите всичко“, заяви Тръмп.
Той призова военнослужещите на републиката да се възползват от предложението на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо да получат амнистия, за да „изживеят своя живот в мир и със своите семейства“. „Гуайдо, както и ние, не се стремим към възмездие. Но вие не трябва да изпълнявате заповедите на Мадуро, да блокирате хуманитарната помощ, да заплашвате и да използвате всякаква форма на насилие срещу мирните демонстранти, лидерите на опозицията, членовете на Националното събрание, президента Гуайдо“, отбеляза Тръмп по време на мероприятието, което премина под формата на традиционно негово изказване пред свои привърженици, както отбелязва ТАСС.
По-рано Белият Дом подчерта, че Съединените щати „знаят“, в кои страни „военнослужещите и техните семейства крият своите пари“.
 

128

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия призна Република Северна Македония

18.03.2019

869 12
Руският елит парадира с богатства по време на криза
Шведското МВнР е извикало руския посланик заради шпионски скандал

14.03.2019

1811 32

Коментари

Страници

Диагностик

Помощ - заплатена, доставена законно!?

urupuchi

Едни пращат лекарства, други - депутати. Въопще, всеки помага с каквото може.

Evasion

Е да, но депутатите са безплатни...

Banshee
снимка на Banshee

САЩ праща европейски депутати. С чуждо жито, но от сърце.   :))

Доц.Трътлев

А някои - мухлясала царевица.

ЗИП
снимка на ЗИП

Всичко се развива както предсказах .

 

Кремъл все по-ясно дава да се разбере, че провежда "хибридна операция" във Венецуела.

 

Загатнах, че Русия ще изгради "въздушен и морски мост" за доставка на руска хуманитарна помощ.

 

Няма никакво съмнение, че тази помощ трябва да бъде "охранявана" от руски военни независимо дали на държавна или частна служба !

 

 

Гларyс

След Украйна и Либия, които Русия проспа в Сирия се намеси на терен и доколкото все още има такава държава основната причина за това е Русия. И сега във Венецуела пак Русия ще се яви гарант за мирното потушаване на поредната цветна революция. Лагерите са очертани, противниците са ясни. Ние пак сме в лагера на булката...

Status Quo

Дано да не се стигне до гражданска война . Където САЩ е стъпил е разруха и беззаконие - и банани за избраните . Видяхме го в Украйна , Сирия и прочее .

Добрата новина е Русия се  активно предотврати преврата и ето реултатите са налице :

 

Long queues to enter Syria

https://www.bbc.com/news/av/world-47260451/long-qu....

 

Забележително опашки да се прибррат при касапина Асад - не ги ли страх от обгазяване ... или на всички  (е не на всички - на колегите за който слънцето е евро-атлантическа ценност ще е трудничко )  стана ясно че лицемерието , лъжите и арогантното безочие са търговска марка на евроатлантизма сеещ набедена демокрация с умни ракети  и пропаганда

 

 

Доктор УдХаус

Другарю, нещо много сте се объркал... - в Украйна не САЩ, а Русия стъпи и доведе до разруха и беззаконие, а в Сирия намесата на САЩ и Русия беше почти едновременна, 3-4 години след началото на гражданската война там...

dream team
снимка на dream team

A бе, другарю, смени очилата. Тия са за близко четене на листчета.

Status Quo

Колега УдХаус  - не си спомням да сме другарували - така че би ми  припомнил  ако съм пропуснал познаството .

Ето по същество:

The United States has largely avoided wading directly into the Syrian conflict or confronting President Bashar Al Assad and his allies throughout the seven-year war.

In the early years of the conflict, which erupted in early 2011, Washington was part of a regional and western coalition that backed and armed vetted opposition groups who were fighting to topple the Assad regime. The limited armaments left the rebel fighters always at a disadvantage, while radical groups found their way to Syria, including militants from ISIS.

The Pentagon Wasted $500 Million Training Syrian Rebels. It’s About to Try Again.

 

 За Украйна имаме различно мнение и може би сравнение с иконoмическото положение при Янукович  и това при Прошенко е нещо обективно - лесно може да се намери в Google

 

За Ирак и Либия мисля че коментара е излишен .

 

Най- накрая интересно е какво е мението ти за  цитираната статия за опашките по границата с Йордания  ?

 

 

 

 

 

Status Quo

колега dream team " а бе другарю"  беше уважително обръщение на милиционерите  заменили  гегата и овцете с фуражка .

 

 

Доктор УдХаус

"Колега", Status Quo (макар, че колеги пък съвсем не сме били никога), нещо много избирателно си цитирал текста по-горе. Ще обясниш ли защо си пропуснал следващия абзац, в които пише, че САЩ са се намесили активно чак през 2014-та и то - като са започнали бомбандировки по позиции на ИДИЛ, и са изпратили консултанти, които да подкрепят борещите се срещу ИДИЛ групи?... "As ISIS captured a wide swath of Iraq and Syria in 2014, the US began conducting air strikes against the group and shifted its Syria policy to fighting the militants. The US sent advisers into Syria and backed local allies, who captured territories as ISIS collapsed."

За Украйна... да сравняваш икономическото положение на държава,  от която насилствено са откъснати територии и в части от която буквално се води война, с държавата от мирно време, е абсурдно - все едно сравняваш Сирия от 2010-та със Сирия сега... Но въпреки това, колкото и да ти е неприятно - части от европейска Украйна днес се развиват повече от добре - ИТ индустрията там разцъфтява, а с еврофондове се финансират програми за развитие и, за най-голямо нещастие на Русия, европейска Украйна днес се развива много добре, а откъснатите от нея части са арена на въоражени сблъсъци и мизерия.

Ирак и Либия са несравними един с друг случаи, за да ги слагаш под общ знаменател. 

И накрая - какво да ми е мнението за опашките по границата с Йордания - хората са били в бежански лагери в Йордания с ужасни условия на живот и при първото утихване на огъня, искат да се върнат по родните си места и да видят какво е останало от градовете и жилищата им. Нормално. Още повече, че много от тях са избягали от окупирани от ИДИЛ територии и след като ИДИЛ е прогонен, за тях проблемът е решен. Много се радвам за тях и се надявам повече никога да не им се случва това, което са преживели - това ми е мнението. 

Status Quo

УдХаус, да колеги не сме били нито сме другарясвали .

Не цитирам избирателно а цитирам - точно . Въоръжаване на "опозиция"  - както ясно е цитирано  е намеса 100% - със и без прикритие под думичката  "демокрация'  . Никой не е упълнмощил САЩ да се меси където му е изгодоно или "има"  гео-политически интереси .  Да напомня ИДИЛ започна от Ирак - още една демократизирана държава , 

За  Украйна - радвам се за ИТ индустрията -  но е интерсно да се види какво се случи с авиационната   машиностриотелна ,  военна индустрия .

Защо Ирак и Либия се изключват от разрухата която остава след  насадена демократизация  - пратикувана от САЩ и васали .

Последното - радвам се че се радваш ..  демократичната преса тръбеше по  24 часа как сирийците бягали от Асад и как Русия и Асад били първопричина за бежанците ...  е Асад и Русия са си там - демокрацията запецна но хората се връщат , интересно ?

 

Доктор УдХаус

Status Quo, те и САЩ все още са там, че и Турция и Иран им правят компания... САЩ възнамеряват да напуснат Сирия именно, защото смятат, че намесата им срещу ИДИЛ е била достатъчна и вече нямат работа там. Това, което се промени, освен, че ИДИЛ беше изтласкана, е  и, че Асад престана да бомбардира собсвения си народ. Най-вероятно има негласна уговорка между САЩ и Русия, че, ако Асад спре да тероризира опозицията и собствения си народ, поетапно ще се изнесат оттам и ще решават проблемите по пътя на дипломацията, така че Русия успешно го възпира да не продължава с безумията. Затова и се връщат бежанците - нито ИДИЛ, нито Асад вече ги тормозят и избиват. Никой не е обвинявал Русия за бежанската криза там - Русия е в Сирия от 2015-та, САЩ от 2014-та, а бежанската криза започна 2013-та и само Асад имаше вина за нея. 

На демокрацията основният ѝ недостатък е, че мнозинството граждани сами си избират кой да ги управлява и е много възможно да сгрешат (така, както редовно се случва и в България). САЩ не назначават правителства, те единствено могат да гарантират мирни и честни избори, а гласоподавателите после сами решават и трябва да живеят с направения избор.

Не можеш да сравняваш Ирак с Либия, тъй като в Ирак, ръководена от САЩ коалиция от 6 държави,  без декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, провежда военна операция, без да има особени основания за това. От друга страна, намесата на НАТО в Либия става в разгара на гражданската война там и зверствата на психопата Кадафи срещу мирното население, и след две резолюции на СС към ООН (1970 и 1973)! 

Тодор1

Доктор Дървена къща,

Всички сме свидетели на изказванията на Виктория Нуланд за вложените 50 млрд долара в "демократизирането " на Украйна ,както и на активното раздаване курабийки по време на убийствата на Майдана.

Май много удобно забравяме не удобното.

Що се касая до ролята на Русия в цялата история -тя проспа и се предовери на западните си "партньори".

Добре ,че не проспа и Крим.

Доктор УдХаус

Хахаха, Тодор1, едно е да споделяш фалшивите новини от руските пропагандни сайтчета (да, на онези вложени пари от САЩ за "преврат" в Украйна, сте "свидетели" само тези, дето четете руски пропагандни сайтчета, Виктория Нюланд никога не е казвала подобно нещо), ама да сложиш една 0 отзад и да промениш 5 млрд., написани от Кремълската пропаганда на 50 вече е прекалено...Русофилите тук не сте мръднали и на сантиметър от времето на старя виц: "....когато Леонид Брежнев пр*дне – Тодор Живков се нас*ра"...

ЗИП
снимка на ЗИП

Русия нищо не е проспавала никъде.

 

Всичко се е случило така, както е трябвало да се случи. 

 

Разрухата в Либия отслабва ЕС и е в тотална изгода за Кремъл а чрез анархията в Украйна Кремъл успя да си върне Крим, което беше основна съставна част от неговия план да изхвърли американския флот на запад от Неапол.

 

Всеки който си мисли, че днешния Кремъл се ръководи от некви "сантименти" е в мноо ама мноо дълбока заблуда. 

 

Единствено и само интереси.

Гларyс

Имперецо, в Украйна към 30%, ако не и повече население са си етнически руснаци. Бяха горени, тормозени и преследвани. В момента има гражданска война с две самопровъзгласили се републики. Братоубийствена война, защото довчера украинци и руснаци бяха братски народи. Все едно ние да воюваме с макетата.

В Либия Русия имаше интереси и база, които загуби, а държавата беше върната в каменната ера и разграбена. Чак в Сирия се намесиха и то пак след доста време, когато ИД беше набрала толкова сила и територия, че се превръщаше в пряка заплаха за самата Русия.

За Венецуела явно вече се чувстват по-уверени и нищо чудно главната причина за това да е подкрепата на Китай и Турция. Пък и този смешен самозванец преждевременно подкрепен преди да е получил реална власт е твърде добър шанс да се натрие носа на евроатлантиците, за да бъде пропуснат.

ЗИП
снимка на ЗИП

Тази "совкова" пропаганда отдавна не ми е интересна.

 

Аз познавам Русия по-добре от едно 95 % от самите руснаци.....

 

:)

Сгугню
снимка на Сгугню

Щом като Венесуела е платила за тая помощ, това не е никаква помощ, а си е покупка.

 

Но да не излезе тая "помощ" като руските хуманитерни доставки за Донбас 2014-2015, които съдържаха едни много хуманитерни оръжийца?!

Лoвkия

Бе нали уж немаше никва криза при Мъдю, пък оня ден обвини Америка за глада, сега пък помощ от 300 тона лекарства, които били платени...

Че ква помощ е платената стока, това си е покупка.

jorro2

Че ква помощ е платената стока, това си е покупка.

 

Ами когато не ти разрешават дори с твоите пари да закупиш лекарства, то този който ти продава все пак лекарства направо ти помага.

Status Quo

Колега Зип едва ли съгласието на Медведев за Либия е дълбок- геополитически ход ?  За Украйна - Крим със и без тази криза беше руски - предполагам отдавна не си бил по-тези краища затова изразяваш менеието по-горе .

Едно съм изцяло с теб - да Русия води 100% прагматична гео-политика без идеали за разлика от предишните иделогически обременни аналфабети-алкохолици  който доведоха до разрухата на СССР .

 

beal

Той е изтъкнал, че тази помощ на Русия ще бъде доставена по законни пътища, тъй като Каракас е заплатил за нея.

Помощ, пък платена.

Като нашето братско освобождение...

Гларyс

За домашно - защо Венецуела не може да си купи от другаде лекарства, въпреки че има пари, та трябва чак от Русия да ги внася?

цензура

Много лесно... Венецуела от години си купува ваксини, инсулин и лекарства с невероятни гимнастики. Демократите САЩ ходят като копои да им дирят парите /както видяхме/, не да не ги открадне Мадуро, а да му попречат да си ги закупи. 

 

В този клип са дадени примери, какво мислят за социалните програми, тия изявени демократи: 

 

https://www.facebook.com/100010596698770/videos/38...

 

Те са много загрижени, ама не за народа на Венецуела, а за богатствата на Венецуела... да не би да влезнат в джобите на народа... не виждат ли, че на тях е написано: "изключителните права са само и единствено на САЩ'"?

 

😂

Гларyс

Ахам, във Венецуела са открити американски залежи на петрол...

цензура

Не само и американски залежи на злато са открити във Венецуела... до колкото разбирам, най-големите в света 😉

nanyac

Гларyс

...

Чак в Сирия се намесиха и то пак след доста време, когато ИД беше набрала толкова сила и територия, че се превръщаше в пряка заплаха за самата Русия.

Подменяш причината със следствието.

ИД се превърна в заплаха за Русия чак след като Русия се намеси в Сирия.

А Русия се намеси в Сирия заради своите енергийни интереси, които про$ра по същия начин, както ги про$ра в Либия и в Украйна.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×