Quantcast
Кацаров: Положението е сериозно, но няма да си скубем косите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Кацаров: Положението е сериозно, но няма да си скубем косите

Министърът не вижда какво повече да направи за изпуснатия контрол и замрялата ваксинация
Обновена
4 492
 БГНЕС
Стойчо Кацаров

Здравният министър отново зае позата на пасивен наблюдател на всички проблеми, които допълнително усложняват ситуацията у нас. В интервю за Нова телевизия Стойчо Кацаров бе притиснат от много остри въпроси от водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова за високата смъртност, неспазването на мерките и замрялата ваксинация, но по повечето не намери място за допълнителни усилия от страна на министерството. Много от отговорите му започваха с вече познат рефрен: "Не очаквайте министърът да...".

Министърът изненадващо обяви, че вълната е достигнала своя пик, без да каже защо смята така. Третата вълна се надига доста по-плавно от резките скокове на предишните две, но миналата година отварянето на училищата се отрази на заболяемостта едва след средата на октомври. Тази година вълната подрани спрямо миналогодишната, но учебната година е важен фактор за разпространение на коронавируса.

 

Смъртността и преди пандемията беше висока

"Ние и преди пандемията бяхме на първо място по обща смъртност в света", обясни министърът, когато водещите емоционално го питаха за първото ни място по смъртност в Европа и петото в света. Кацаров не отговори защо това се приема като повод за бездействие, вместо да се предприемат още по-големи усилия да се намалят жертвите на коронавируса. На въпрос защо демонстрира такова голямо спокойствие на фона на случващото се, Кацаров заяви: "Ситуацията е много сериозна. Всички го виждат, но няма място за паника. Не си скубем косите".

"Другите се ваксинираха и смъртността е ниска, при нас хората не се ваксинираха масово и смъртността е висока, макар че сега тя е много по-ниска отколкото беше при предишните вълни", невъзмутимо коментира министърът, който на няколко пъти държеше да подчертае, че сега нещата са по-добре, отколкото бяха в предишните две вълни.

 

Ваксинацията не е задача на министерството

Кацаров не се отклонява и от познатата си пасивна позиция за клонящата към нула ваксинация. "Ако продължават хората да не желаят да се ваксинират, това е цената, която ще платим. Това не е задача на здравното министерство, това е отговорност на всички нас. Не очаквайте здравният министър да ваксинира някого насила, това няма да се случи", категоричен бе той.

Според министъра тежките негативни нагласи към ваксините много трудно могат да бъдат променени, като той не каза, че смята да прави нещо по въпроса. Напротив - "даже прекалената агресия може да влоши ситуацията, затова сме внимателни в този процес", без да е ясно докъде повече може да се влошава ситуацията у нас.

"Да, безотговорно е", сви рамене министърът на въпрос за неваксинираните служители в старческите домове, но повтори, че това е доброволен акт. "Хората знаят повече от мен за ваксините, няма човек, който да не е информиран. Цялата логистика е изградена, цялата информация е предоставена, какво друго да направим? Нали сме демократична държава, нали всеки от нас е гражданин", коментира той.

 

"Той не носи маска, но аз съм виновен?"

По темата за изпуснатия контрол Кацаров също не смята, че може да направи нещо повече. "Той не носи маска, но аз съм виновен, че той не носи маска? Как си представяте, на всеки човек пъдар ли да сложим? За да има ефективен контрол, това се постига с участието на всички граждани. Ако нямаме самосъзнанието да участваме в този процес, той няма да се получи", заяви министърът. Но контрол няма, за всеки е очевидно, попитаха го водещите. Извършват се стотици проверки, отвърна им Кацаров и призовава гражданите при всеки конкретен случай да информират органите, защото "няма как да знам кой работи в нарушение на правилата".

Кацаров продължава да вярва и в успеха на ковид зоните, въпреки сигналите, че в тях нищо не е безплатно и липсват тестове и лекарства. На въпросите той заяви: "Доста хора са се понапрегнали, че едни пари вървят наляво надясно, но фактите не потвърждават това".

"Балансът е много деликатен, опитваме се да управляваме кризата и мисля, че до този момент го намираме този баланс", коментира Кацаров. "Балансът е да умират по 100 човека на ден, дали правилно е преценено какво балансираме", попита го Виктор Николаев.

 

"Аз ли да определя кой клас кога да учи?"

На въпрос за призива на д-р Георги Миндов да се затвори всичко в София, за да оцелеем, Кацаров се учуди: "Нали не очаквате министърът да подреди хората и да раздели потоците пред всеки кабинет?". По същия начин отговори и на възмущението защо изключително важното решение за затваряне на училища се прехвърля на най-ниското ниво - към училищните директори.

"Как аз да определя кой клас кога да учи?!", попита министърът, който очевидно ще се старае до последно да не стане поредният здравен министър, който затваря училищата, за да остави кръчмите да работят. Когато накрая водещите му се извиниха за емоционалния тон с думите "Не искаме да виждаме страната си в тази страшна статистика", Кацаров им каза: "И аз не искам. Правим всичко, което е възможно да се направи".

 

(БЕЗ)ОТГОВОРНОСТ

По същото време пред Би Ти Ви математикът Лъчезар Томов посочи къде е проблемът с подхода на МЗ да не поема отговорност за затваряне на училищата: "Ако се действа локално, директорите ще са под натиск от родителите и няма да могат да вземат решения". Много ясно се вижда, че разпространението на епидемията у нас е първо сред децата, а след това при възрастните. Преди заразените деца се движеха в рамките на 2% при затворени училища и градини и скачаха на 4% при отворени. Сега се движат до 10-11%, коментира Томов. По думите му рекорди бележат групите от 10 до 19-годишна възраст.

 

ДАННИТЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО

Новите случаи на инфектирани с коронавирус са 3327 за изминалото денонощие, сочат в четвъртък данните в Единния информационен портал. Това са със 142 случаи по-малко от вчера. Положителни са 17,5% от направените 19 059 теста. 865 от тях са PCR, а 11 116 са антигенни. От новозаразените 86.74% не са ваксинирани, сочи още информацията.

Общо случаите на заразени с коронавирус у нас са 531 129, като 55 458 от тях са активни. 453 667 са излекуваните вече българи. През последните 24 часа са 1 836 от тях.

В болница с доказана инфекция са 5707 пациенти, а 723 са новоприетите в болница. 89.63% от тях не са ваксинирани, сочи още Портала. От тях 487 се намират в интензивни отделения и клиники.

Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 2 607 096. През изминалото денонощие са приложени едва 5563 от тях. Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, общо са 22 004.

98 души са починали в последното денонощие вследствие на COVID-19. 95.92% от тях не са ваксинирани.

Разпределението по области по настоящ адрес на новозаразените лица е, както следва: Благоевград - 147, Бургас - 137 Варна - 274 ; Велико Търново -105; Видин - 73; Враца - 73; Габрово - 69; Добрич - 96; Кърджали - 13; Кюстендил – 66; Ловеч - 71; Монтана - 101; Пазарджик - 65; Перник - 85; Плевен - 52; Пловдив - 290; Разград - 27; Русе –73; Силистра – 36; Сливен - 85; Смолян - 31; София (област) - 108; София-град - 889; Стара Загора - 195; Търговище – 21; Хасково - 50; Шумен - 35; Ямбол - 54.

Още

Намаляват настанените в болница с коронавирус

04.12.2021

Обновена

2628
Смъртността от ковид у нас пак тръгна нагоре

03.12.2021

5015
Прокурорска ваксина пази Борисов от обвинение