Медия без
политическа реклама

67 милиона деца са пропуснали ваксини заради пандемията

20 Апр. 2023
Между 2019 г. и 2021 г. процентът на децата, ваксинирани срещу морбили, е спаднал от 86% на 81%.
Илияна Кирилова
Между 2019 г. и 2021 г. процентът на децата, ваксинирани срещу морбили, е спаднал от 86% на 81%.

Около 67 милиона деца в световен мащаб частично или напълно ще пропуснат рутинни ваксини между 2019 и 2021 г. поради локдауни и прекъсване на здравните грижи, причинени от пандемията, съобщи ООН.

"Повече от десетилетие на трудно постигнати успехи в рутинната имунизация на децата бяха разрушени", се казва в нов доклад на Агенцията на ООН за децата, УНИЦЕФ. Добавя се, че връщането в правия път "ще бъде предизвикателство", предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

От 67 милиона деца, чието ваксиниране е било "сериозно нарушено", 48 милиона са пропуснали изцяло рутинните ваксини, заяви УНИЦЕФ и изрази загриженост за потенциални епидемии от полиомиелит и морбили.

Ваксинационното покритие сред децата намаля в 112 държави, а процентът на ваксинираните деца в световен мащаб спадна с 5 пункта до 81% - ниско ниво, което не е наблюдавано от 2008 г. насам. Африка и Южна Азия бяха особено силно засегнати.

"Тревожно е, че спадът по време на пандемията дойде в края на десетилетие, в което като цяло ръстът на имунизацията на децата беше в застой", се казва в доклада.

Ваксините спасяват живота на 4,4 млн. души всяка година. По данни на ООН този брой може да нарасне до 5,8 млн. души до 2030 г., ако бъдат постигнати амбициозните ѝ цели да не бъде изоставен нито един човек.

"Ваксините изиграха наистина важна роля, позволявайки на повече деца да живеят здравословно и дълго", заяви пред АФП Брайън Кили, главен редактор на доклада. "Всеки спад в нивото на ваксинация е тревожен."

Преди въвеждането на ваксината през 1963 г. заради морбили са умирали приблизително 2,6 милиона души всяка година, предимно деца. До 2021 г. този брой е намалял до 128 000.

Но между 2019 г. и 2021 г. процентът на децата, ваксинирани срещу морбили, е спаднал от 86% на 81%, а броят на случаите през 2022 г. се е удвоил в сравнение с 2021 г.

Кийли предупреждава, че спадът в процента на ваксиниране може да бъде утежнен от други кризи - от изменението на климата до продоволствената несигурност. "Има нарастващ брой конфликти, икономическа стагнация в много държави, извънредни ситуации, свързани с климата, и т.н.", каза той. "Всичко това прави все по-трудно за здравните системи и държавите да посрещнат нуждите от ваксинация."

В доклада се изразява и загриженост относно спада на доверието на хората във ваксините, което се наблюдава в 52 от 55 изследвани държави. "Не можем да допуснем доверието в рутинните имунизации да се превърне в поредната жертва на пандемията", заяви Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. "В противен случай следващата вълна от смъртни случаи може да бъде на повече деца с морбили, дифтерия или други предотвратими заболявания."

В около половината от 55-те изследвани държави повече от 80 % от респондентите "възприемат ваксините като важни за децата".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, морбили, деца, УНИЦЕФ

Още по темата