Медия без
политическа реклама

"Пфайзер" съди Унгария и Полша за невзети ваксини срещу ковид-19

Уплашени от пандемията държавите са поръчвали повече от необходимите дози

06 Дек. 2023
В договорите с "Пфайзер" фигурира клаузата "Take-or-Pay", която означава, че плащането се дължи, дори ако не бъде взета поръчаната ваксина
www.pbs.org/
В договорите с "Пфайзер" фигурира клаузата "Take-or-Pay", която означава, че плащането се дължи, дори ако не бъде взета поръчаната ваксина

Фармацевтичният гигант Pfizer, заедно със своя партньор BioNTech, е започнал съдебно производство срещу унгарското правителство заради поръчани и невзети ваксини срещу ковид-19. Говорител на Pfizer потвърдил пред базираното в Брюксел издание "Политико", че делото се развива в белгийски съд. "Дискусиите с правителството в Будапеща продължават", казал той.

От документа става ясно, че делото се отнася до плащане на 3 милиона дози ваксина на BioNTech/Pfizer на стойност около 60 млн. евро. Спорът започва, когато през ноември 2022 г. Унгария уведомява Pfizer, че не възнамерява да плати на фармацевтичната компания, позовавайки се на конфликта в Украйна.

През март съдия насрочва първото изслушване по делото и отхвърля иска на Pfizer за ускорено постановяване на решение. Оттогава делото не е напреднало.

Жалбата на Pfizer срещу Унгария е аналогична на делото, която фармацевтичната компания заведе срещу Полша. И в двата случая страните са подведени под отговорност в граждански съд заради отказа им да вземат и заплатят доставките на ваксини срещу ковид-19, за които са подписали договор.

Във вторник Първоинстанционният франкофонски съд в Брюксел проведе кратко първо заседание във връзка с делото на Pfizer срещу Полша. Двете страни се споразумяха да отложат изслушването за 30 януари.

Спорът на Полша е свързан с доставката на 60 милиона дози, които страната отказа да приеме през април 2022 г. Тогава Варшава се позовава на форсмажорни обстоятелства - финансовото напрежение вследствие на притока на бежанци след нахлуването на Русия в Украйна.

Миналия месец, малко след изборите в Полша, Pfizer заяви, че ще заведе дело срещу Варшава заради пропуснатото плащане, което POLITICO оцени на около 1,2 млрд. евро въз основа на отчетените цени на ваксините. Съразработчикът на ваксината, германската компания BioNTech, също се присъедини към това производство.

Двете дела се прибавят към нарастващия брой съдебни производства, свързани с усилията на ЕС за закупуване на ваксини от времето на пандемията.

В Румъния прокурорите искат да свалят имунитета на бившия министър-председател Флорин Къцу и двама бивши министри на здравеопазването, като твърдят, че те са закупили твърде много ваксини срещу ковид-19 и по този начин са причинили щети на държавата в размер на над 1 млрд. евро. 

Белгийският лобист Фредерик Балдан е завел наказателно дело срещу председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен заради предполагаемата ѝ роля всключването на най-големия договор за ваксини в ЕС за 1,1 млрд. дози. Малката белгийска политическа партия "Вивант" и трима нейни местни депутати също са се присъединили към това производство. 

Надзорният орган на ЕС за финансовите престъпления - Европейската прокуратура, обяви в лаконично съобщение за пресата през октомври миналата година, че е започнала разследване на закупуването на ваксини. Тя не уточни кого разследва.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, съдебно дело

Още по темата