Медия без
политическа реклама

От утре в аптеките ще има назална ваксина срещу грип

26 Окт. 2023
Илияна Кирилова

От петък в аптечната мрежа ще е налична жива назална ваксина срещу грип, препоръчителна за деца, съобщи министерството на здравеопазването. Имунизацията с ваксината се извършва чрез впръскване в носа и се препоръчва за деца на възраст от две до 18 г. При деца, които до момента не са били ваксинирани срещу грип, трябва да се приложат две дози ваксина с интервал от поне четири седмици между тях.

Междувременно по програмата за ваксиниране на възрастни хора против грип вече са поставени над 50% от договорените ваксини. До момента са имунизирани 168 000 желаещи, като най-много ваксини са приложени в Пловдив – 19 715, в София – 18 408 и в Бургас – 10 193.

Препоръчително е имунизацията срещу грип да се извърши преди началото на епидемичния сезон, но ваксини могат да се поставят и по време на целия грипен сезон, обясняват от МЗ. Имунизация срещу сезонен грип се осъществява от общопрактикуващия лекар и се препоръчва да се извършва всяка година. От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон – от октомври на настоящата година до края на март 2024 г. Ваксината е безплатна за хора на и над 65-годишна възраст.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

грип, ваксина

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?