Медия без
политическа реклама

Лекари се оплакват, че получават само 1/2 от заявените ваксини

Продължават и проблемите с регистрацията на противогрипната ваксина "Инфлувак Тетра" в информационната система

10 Окт. 2023
Илияна Кирилова
Заявките на лични лекари за ваксини остават неизпълнени.

В разгара на кампанията за поставяне на новата ваксина срещу ковид през последните дни лични лекари в София сигнализираха, че им се отпускат само половината от заявените количества ваксини. Продължават и проблемите с регистрацията на противогрипната ваксина "Инфлувак Тетра" в информационната система, поради което лекари поставят предимно от другия вид ваксина, свидетелстват лични лекари.

Миналата седмица д-р Станислава Крайселска заявява получаването на 12 флакона с ваксини срещу ковид, а от Регионалната здравна инспекция ѝ дават половината от тях. Новата й заявка от днес остава 100% неизпълнена. Причината е, че няма налични ваксини. "В сряда съм организирала една по-голяма група - и за противогрипни, и за ковид, и се опасявам, че ще има връщане на пациенти. А аз не мога всеки ден да ходя до РЗИ, разбирате ли, че с градския транспорт ми отнема около час и половина до два часа", коментира тя пред БНР.

Освен това за четвърти ден д-р Крайселска не успява да въведе в електронната система направена имунизация с противогрипната ваксина "Инфлувак Тетра", въпреки че в петък от "Информационно обслужване" обявиха, че коректният код на ваксината е наличен и разработчиците на медицински софтуер са уведомени за него. "Лошото е, че това го разбирам, след като съм имунизирала пациента. И се оказва, че не мога да му въведа ваксината", оплаква се тя.

По данни на "Информационно обслужване" за този сезон до момента у нас са поставени 1530 дози от проблемната "Инфлувак Тетра" и 6168 дози от другия продукт - "Ваксигрип".   

 

КОВИД

Заболелите от коронавирус лека-полека се увеличават, показват данните от единния информационен портал. У нас през последното денонощие са регистрирани 550 нови случая на ковид (при 79 случая за вчера). Направените тестове са 3383 на брой, т.е. положителните случаи възлизат на около 16%.

8 от пациентите са починали. 75% от тях не са били ваксинирани.

334 души в момента са в болница, а 19 са в интензивно отделение. 62 са новопостъпилите в болница, като близо 60% от тях не са ваксинирани.

227 човека са излекувани в последните 24 часа.

 

Ключови думи:

ваксина, лични лекари

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?