Медия без
политическа реклама

ЕС ще загуби още 2 млрд. долара от остарели лекарства срещу ковид

Страните от ЕС вече са унищожили над 215 млн. дози излишни ваксини за 4 млрд. евро

02 Яну. 2024
3,1 млн. опаковки Паксловид са с изтичащ срок на годност
healthpolicy-watch
3,1 млн. опаковки Паксловид са с изтичащ срок на годност

Европейските държави могат да загубят до 2,2 млрд. долара до февруари 2024 г. поради изтичане на срока на годност на лекарствата срещу коронавируси, съобщи вестник "Файненшъл таймс", като се позова на данни на аналитичната група Airfinity.

Според нейната информация такива държави като Обединеното кралство, Франция, Испания и Италия вече са загубили около 1,1 млрд. долара заради антивирусния препарат Paxlovid на американската компания Pfizer с изтекъл срок на годност. До февруари броят на лекарството с изтекъл срок на годност ще достигне 3,1 млн. опаковки. Това се дължи на строгия контрол върху достъпа на населението до лекарството и преоценката на нуждите на пазара.

"Правителствата желаеха да се сдобият с високоефективно антивирусно лекарство и бяха изправени пред трудната задача да оценят търсенето предвид многото неизвестни фактори", обясни причината за свръхпредлагането на лекарството анализаторът на Airfinity Марко Галото.

Досега страните от ЕС са унищожили над 215 млн. дози ваксини срещу ковид-19 на стойност 4 млрд. евро, тъй като не са били необходими. Pfizer нарече масовото премахване на ваксините с изтекъл срок на годност "неизбежна последица от пандемията, естествен резултат от съвместната работа на производителите и правителствата за възможно най-бързо справяне с кризата в общественото здраве с цел - защита на населението".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ковид, ваксина