Медия без
политическа реклама

Липсва една от задължителните ваксини за бебета

До десетина дни се очаква доставка

01 Авг. 2023
Pixabay

Шествалентната ваксина "Хексацима" срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б - част от задължителния имунизационен календар, липсва, показва справка към 31 юли на сайта на Столичната здравна инспекция. Тази ваксина се поставя на бебета на втория, третия и четвъртия месец след раждането.

Преди дни получихме писмо от представителя за България на производителя на ваксината, с което ни уведомяват, че има затруднения в производството и че ще има забавяне на доставката за август, каза за БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Ваксината вече няма да се произвежда с досегашното й наименование, уточни той. По думите му новата доставка на ваксината, която се очаква до десет дни, ще съдържа 15 000 дози. След нормализиране на производствения процес, наименованието на ваксината ще бъде едно и също за цяла Европа, допълни д-р Кунчев.

Министерството на здравеопазването (МЗ) е информирано за предстоящо забавяне на доставката на 65 000 дози от изпълнителя по договора, но прави всичко възможно в най-кратки срокове да бъде решен проблема с доставката, казаха за БТА от МЗ. Очаква се до две-три седмици да има наличности от ваксината. Подробна информация за предстоящата доставка се очаква до няколко дни.

Ако поставянето на тази ваксина се забави с един или два месеца, не е притеснително, казапред държавната агенция д-р Милица Дочева, специализант по педиатрия към Клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“. По думите й, ако имунизирането се забави в по-дългосрочен план, не би било благоприятно, особено за определена група от подлежащите на ваксинация. На тази възраст има и други задължителни ваксини, както и препоръчителните – срещу ротавирусни инфекции, които трябва да се поставят на бебетата, каза още д-р Дочева. Тя посъветва родителите да не отлагат имунизациите на децата си. Бебетата, които подлежат на имунизация с ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б, обикновено нямат много широк контакт с други деца и няма нещо специфично, което родителите трябва да предприемат, допълни лекарят в отговор на въпрос дали неваксинираните деца са изложени на риск докато се осигури новата доставка.  

Има доста голямо ваксинално покритие на населението срещу заболяванията, срещу които е ваксината, така че те да не се развиват в обществото, каза още д-р Дочева. По думите й докато в обществото има над 80 на сто покритие, няма риск за съответната неваксинирана група. По-големият проблем от липсата на тази ваксина в момента са антиваксърите, допълни лекарката. Това, според нея, създава опасност да се понижи ваксинационният обхват на населението.

Според справката на сайта на СРЗИ липсва и ваксината против бяс "Верораб". За нея е посочено, че се осигурява на лекарите по предварителна заявка. Липсват и три ваксини срещу COVID-19, като и там се очаква доставка, но само за ваксината Comirnaty на "Пфайзер"/"БионТех". България отказа нови доставки на ковид ваксини при служебното правителство, защото и без тях сме принудени да бракуваме закупени количества, които не сме ползвали.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина

Още по темата