Медия без
политическа реклама

Доставени са липсващите шествалентни ваксини за деца

В склада на Министерството на здравеопазването е доставено в пълен обем заявеното количество от 65 000 дози

29 Авг. 2023
Pixabay

Шесткомпонентната ваксина за деца срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, вече е налична в България. В склада на Министерството на здравеопазването е доставено в пълен обем заявеното количество от 65 000 дози, съобщиха от ведомството днес.

Регионалните здравни инспекции са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области, съобразно подадената информация за необходимите количества за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием.

Шесткомпонентната ваксина се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането. Столична РЗИ вече е получила необходимите количества от ваксината и същата се предоставя на общопрактикуващите лекари в гр. София. До края на седмицата ще бъде налична в останалите РЗИ.

Към момента в страната са налични всички видове ваксини за изпълнение на Имунизационния календар на страната, уверяват от МЗ.

 

ПРЕДИ ГРИПА

Тези дни стана ясно и че у нас ще бъдат доставени безплатни противогрипни ваксини за над 370 хил. българи. Те се полагат на хора, навършили 65 г. Любопитно е, че обхватът на програмата значително се разширява - през 2022 г. са били поставени над 187 хил. ваксини, с което са обхванати 12,6% от хората на и над 65 г., а тази година целта е да се обхванат 25%. Хората в напреднала възраст са най-уязвими към грипните инфекции. Ваксинопрофилактиката намалява тежкото протичане и усложненията при тях до 60%, а смъртните случаи – до 80%, посочваг от МЗ.

Ключови думи:

ваксина

Още по темата