Медия без
политическа реклама

Измамници източват карти през booking.com

Фалшивите мейли се получават през приложението и профилите на потребителите

23 Окт. 2023

Измамници източват банкови карти чрез популярния сайт за хотелски резервации Booking.com. Особено опасно в случая е, че фалшивите имейли идват от самата система на сайта, а не са имитиращи, т.е. защитите му са били пробити. Това съобщиха британските издания "Обзървър" и "Гардиън". Те имат сигнали от потребители на сайта за получени фалшиви съобщения, като във всички случаи съобщението е получено непосредствено преди потребителят да се чекира в хотел, резервиран в Booking.com.

Имейлите идват от [email protected] и в тях се твърди, че човекът трябва да предостави данните на банковата си карта на посочен линк, в противен случай резервацията им ще бъде анулирана в рамките на четири или 12 часа (според различни съобщения). Нотификация за получено съобщение идва през профила на потребителя в сайта или чрез мобилното му приложение, поради което той може и да не се усъмни в него.

Booking.com отрича пробивът да е при тях, като хвърля вината на хотелите. Хотелиери с измамени клиенти обаче твърдят, че вината не е в техните имейли. "Обзървър" съобщава за измами с резервации за хотели във Франция, Италия, Великобритания. В партньорската мрежа на Booking.com, която е за регистрираните на сайта хотели, има доста оплаквания по темата и на хотелиери. Те твърдят, че имейлите изглеждат изпратени от тях, но е деактивирана двустепенната система за удостоверяването им и те не са получавали есемес за изпращането им.

Това е пореден проблем за популярния сайт. Наскоро хотелиери го обвиниха, че задържа с месеци плащанията на клиентите им. Тогава Booking.com се оправдаха с опити за фишинг измами през определени профили, които имат нужда от допълнителна проверка.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пътуване, туризъм, booking.com

Още по темата