facebook
twitter

Горещи новини

С изложба в НДК се отбелязва Световният ден на зрението

195
Илияна Кирилова

С благотворителната фотографска изложба "Не залязвай, слънце!" в НДК в София днес ще бъде отбелязан Световният ден на зрението. Това съобщиха организаторите от пациентската организация "Глаукома" и от Института за здравно образование, предава БНТ. Изложбата съдържа 48 снимки, а авторът Асен Зидаров е с частично увредено зрение и посвещава труда си на каузата за борба със слепотата.

Експозицията се открива в 18.00 ч. на полуетаж Запад, вход А4. Фотосите ще може да се видят до 14 октомври. Събраните от продажбата на творбите средства ще се използват за купуването на апаратура за скрининговата програма на пациентската организация "Глаукома".

Глаукомата е очно заболяване, което е водеща причина за необратима слепота. Ранната диагностика и навременното лечение помагат да се предотврати загубата на зрението. Всяка година през скрининговите програми на пациентската организация и на Института за здравно образование минават хиляди възрастни хора, които получават достъп до безплатни прегледи при офталмолог. Благодарение на тази програма, ранната диагностика на глаукомата се е повишила значително.

Най-важното, на което се обръща внимание в Световния ден на зрението, е фактът, че 80% от слепотата в света е предотвратима - може да бъде избегната или излекувана.

В знак на солидарност към каузата за борба със слепотата, символично ще бъдат "завързани очите" на скулптурата "Възраждане", която е в Централното фоайе на НДК. В 20.00 ч. дворецът ще бъде осветен в зелено, което е цветът на борбата с глаукомата.

Това е третата самостоятелна изложба на Асен Зидаров. Професионалната му кариера преминава в студията на БНР, където работи като преводач, водещ и репортер в предаванията на френски език на радио "България". Участвал е в превода и дублажа на стотици документални и игрални филми за БНТ, бил е водещ на уроците по френски по националната телевизия.

Снимките на Асен Зидаров от изложбата представляват напълно реалистични фотографии - красиви самотни дървета, натюрморти с цветя и слънчогледи, природни и градски пейзажи, залези и сюрреалистични композиции.

Ключови думи:

НДК, изложба
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Интимна вечер по английски с Том Одел в НДК
Йоргос Даларас за пръв път ще пее в София

14.02.2019

155
Британска надежда ще подгрява Том Одел в София

Коментари

генек

За слепите - безплатен вход...

Гледах снимки на автора. Майстор е. Но подобни информации могат да съсипят всяка хубава идея.

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

вила

А лила, инистерка без прецедателство,показват ли?

Душегуб
снимка на Душегуб

На обонянието кога? 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×