Медия без
политическа реклама

Издирван от Турция политически бежанец е задържан във Варна

06 Септ. 2018
Илияна Кирилова

Издирваният от Турция заради членство в кюрдската работническа партия ПКК Мехмет Явуз е бил задържан на летището във Варна в неделя, съобщи lex.bg.

44-годишният Явуз е дошъл в България от Дюселдорф за почивка със съпругата си на Златни пясъци. От 2001 г. мъжът живее в Германия и има двойно гражданство, като работи за благотворителната организация "Каритас" и се грижи за малолетни бежанци. За задържането му в България пишат и медиите в Германия, като "Зюддойче цайтунг" цитира съпругата на Явуз, която разказала, че не са знаели за заповедта за арест, а и при многократни пътувания из страни от ЕС не са срещали проблем. "Турските власти искат мъжът ми да бъде отведен при тях, като България вероятно ще изпълни желанието им", казала жената.

Турция издирва Явуз чрез Интерпол от 2009 г. за дейности като член на ПКК, която според турските власти е терористична организация. Явуз е бил осъден на 6 години и 3 месеца затвор, като имал да изтърпи още близо 3 години и 8 месеца от присъдата, преди да избяга в Германия, където получил и статут на бежанец.

Пред съда във Варна, адвокатът на Явуз е подчертал, че германските власти вече са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването му е политическо. Явуз отрича да е извършил престъпленията, за които е бил осъден и казва, че като студент, преследванията спрямо него са били заради това, че е ползвал майчиния си кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета бил обявен за част от терористична организация.

Окръжният съд във Варна определи "домашен арест" за Явуз, докато трае процедурата по екстрадиция, след като прецени, че доводите на защитата са по-скоро обект на преценка по време на същинското производство, в което съдиите трябва да решат дали да го екстрадират в Турция. През това време Явуз ще остане в хотела, в който е бил регистриран, съобщиха от съда. Определението не е окончателно и може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна.

Задържането на Явуз е поредният случай, в който България арестува издирвани от режима на Реджеп Ердоган. Скандален беше случаят отреди две години, когато българските власти експулсираха Абдуллах Бююк, който беше издирван от Турция заради това, че бил последовател на Фетхуллах Гюлен. Тогава Бююк беше предаден на Турция, въпреки че българските съдилища окончателно бяха отказали екстрадирането му, защото приеха, че той е издирван заради политическите му убеждения и може да бъде подложен на репресии. След това няколко бегълци, които поискаха политическо убежище в България, също бяха предадени на властите в Турция.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата