Quantcast

Медия без
политическа реклама

Избирателната активност в София скочи с 4% след преизчисляването

05 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Избирателната активност в София на първия тур на местните избори в крайна сметка е 42.82%. Това преизчисли Центарлната избирателна комисия на база на новия брой гласоподаватели в столицата, който вече би следвало да е реалният брой на хората с право на глас в столична община - 1 064 705 за първия тур.

Вчера от комисията заявиха, че са допуснали техническа грешка при съобщаването на броя на гласоподавателите в София и Плевен за първия тур на местните избори. ЦИК е публикувала на сайта си първите прогнозни данни за гласоподавателите, получени от районните администрации, а не окончателните официални данни, които са получени след корекции за истинския брой хора с избирателни права, предоставен от общинските избирателни комисии. Така се оказа, че между първия и втория тур в София са "изчезнали" над 100 000 гласоподаватели, а в Плевен са се увеличили с около 20 000. От комисията уточниха многократно, че тази грешка не е повлияла на крайния изборен резултат, тъй като избирателната активност не е от значение за местните избори.

Вече на база на новите, официални данни за общия брой гласували в София и Плевен са преизчислени и данните за избирателната активност, като в София тя вече е близо 43 на сто, а преди това беше 39.1%. Така данните се доближават и до прогнозите на социолозите, и до активността на местните избори през 2015 г., когато е била 41.25%.

В Плевен активността пък пада с малко и вече е 45.34 на сто.

Още по темата