Quantcast
Huawei започва да разработва 5G мрежи в Русия | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Huawei започва да разработва 5G мрежи в Русия

2084
Pixabay

Huawei подписа споразумение с руската телекомуникационна компания МТС за разработване на 5G технология в Русия. През следващата година компаниите ще развият мрежи от ново поколение, съобщава БиБиСи, цитирайки компанията.

Сделката е договорена, след като китайският президент Си Дзинпин започна тридневното си посещение в Русия. Някои западни страни, водени от САЩ, са блокирали китайската фирма за опасения, които представляват риск за националната сигурност.

Споразумението позволява "развитието на 5G технологии и пилотното пускане на мрежи от пето поколение през 2019 и 2020 г.", се казва в изявление на МТС, цитирано от news.bg

Сделката вероятно ще предостави известно облекчение на Huawei, която през последните месеци бе подложена на интензивен международен натиск.

Компанията се превърна в централна част от американско-китайската борба за власт, която започна в търговията и сега се играе в технологичния сектор.

САЩ насърчават съюзниците си да блокират Huawei, най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване, от техните 5G мрежи, заявявайки, че китайското правителство може да използва продуктите за наблюдение.

Huawei отхвърля това и твърди, че е независима от правителството. Въпреки това някои страни, включително Австралия и Нова Зеландия, блокираха Huawei да доставя оборудване за 5G мобилни мрежи.

Усилията на Вашингтон да блокират Huawei ескалираха миналия месец, когато администрацията на Тръмп постави компанията в своя "черен списък", което забранява на американските компании да търгуват с фирмата, освен ако нямат лиценз.

Действията на САЩ могат да имат дългосрочни последици. Те ще ударят Huawei, който е и вторият по големина в света производител на смартфони, тъй като получава половината от чиповете, които използва от американските доставчици.

Междувременно американските компании могат да загубят ключов клиент и развитието на 5G може да пострада, тъй като Huawei е наистина важен играч в неговото развитие, коментират анализатори.

Ходът на Вашингтон срещу компанията се възприема от някои като част от по-широка стратегия за ограничаване на нарастващата мощ на Китай в света.

През последната година Китай и САЩ водят търговска война, налагайки си мита за милиарди долари на стоки.

Ключови думи:

Huawei, 5G, Русия, Китай, САЩ, мита

Още

ЕС обвини Русия в кибератаки преди изборите в Германия

24.09.2021

1
Най-важните руснаци без Путин влизат в нов черен списък на САЩ

23.09.2021

2734
Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските смартфони

23.09.2021

6156