Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хуан Гуайдо потърси подкрепа от Италия в телефонен разговор с вътрешния ѝ министър

11 Февр. 2019
ЕПА/БГНЕС
Хуан Гуайдо

Италианският крайнодесен вътрешен министър Матео Салвини е говорил тази вечер по телефона с Хуан Гуайдо, след като се срещна с делегация на опозицията във Венецуела. Салвини, който е и вицепремиер на Италия, е провел "приятелски" разговор с Гуайдо, в който е изразил "пълната си подкрепа" за свободни избори в страната, а по-късно заяви, че това трябва да стане "възможно най-скоро".

Гуайдо, който оглавява контролираното от опозицията Национално събрание на Венецуела, миналия месец се обяви за временен президент, предизвиквайки сблъсъци с президента на страната Николас Мадуро. Досега той е признат за временен държавен глава на Венецуела от около 50 страни, но Италия е една от малкото държави в ЕС, която все още не е направила това.

По време на разговора Салвини е заявил, че правителството на страната все още е разделено по въпроса, макар Рим никога да не е признавал преизбирането на Мадуро през май 2018 г. след гласуване, което беше оспорено от опозицията и отвъд океана.

Салвини се съгласи на срещата с венецуелската делегация, след писмо на Гуайдо, в което се излагат подробности за "плана за действие за възстановяване на демокрацията във Венецуела чрез свободни и честни избори".

"Считам за мой дълг да приветствам делегацията на венецуелския парламент, която е единствената легитимна власт в момента, като се има предвид, че обявеният президент Мадуро никога не е бил признат за такъв от международната общност," каза Салвини.

Още по темата