Quantcast
Гърция спря бързите тестове за шофьори на ГКПП "Кулата" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Гърция спря бързите тестове за шофьори на ГКПП "Кулата"

Чехия иска отрицателен тест и от транзитно преминаващите
Обновена
2 135
 EПА/БГНЕС

Практиката за бързи антигенни тестове за всички шофьори на товарни камиони на ГКПП „Кулата – Промахон“ е прекратена, като от днес тестване отново ще бъде извършвано единствено на случаен принцип, съобщават от Министерството на външните работи.

"На 27 февруари 2021 г. по указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът ни в Гърция  Валентин Порязов постави пред гръцките власти спешно въпроса относно мярката, която създаде неудобства за шофьорите на товарни камиони и противоречи на регулациите на ЕС. След проведените разговори гръцката страна ни увери, че мярката за бързи тестове за коронавирус за всички шофьори на товарни камиони няма да се прилага на ГКПП „Кулата – Промахон“, пише в съобщението на външното министерство.

- От днес всички транзитно преминаващи през Чехия пътници трябва да представят негативен резултат от  антигенен тест, направен преди не повече от 24 часа или PCR тест, направен не повече от 72 часа преди влизане в страната. Изискването се отнася и за транзитиращите по суша след пристигане в Чехия на някое от нейните летища. Повече информация за пътуващите е публикувана на интернет страницата на МВР на Чешката република: https://www.mvcr.cz/mvcren/file/conditions-for-entry-of-persons-to-the-territory-of-the-czech-republic-in-accordance-with-the-ministry-of-health-protective-measure.aspx. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага тел.: +420 222 212 011;  +420 222 211 258, телефон за спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991.

- От днес Кипър излиза от наложения през януари национален локдаун. Островът възобновява полетите и работата на летищата си и започва да приема чуждестранни туристи, предаде БНР.

Отварят се отново музикални школи, образователни центрове и други институции за извънучилищни занимания, спортни съоръжения на закрито, фитнес зали, басейни, галерии.

В класните стаи се връщат учениците от лицеите и техникумите. Гимназистите ще влязат в училище след две седмици, от 16 март. От същата дата ще възобновят работата си ресторанти, кафенета и други заведения за обществено хранене. Дотогава остават в сила и ограниченията за излизане от вкъщи (два пъти на ден с изпращане на смс), и вечерният час (от 21 до 5 ч.).

Всички, които се връщат на работните си места днес – учители, училищен персонал, работещи в другите обекти, които се отварят, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за Covid-19. Тестовете се извършват безплатно в рамките на организираната от Министерството на здравеопазването национална скринингова кампания.

С облекчаването на ограниченията и рестартирането на още икономически сектори ще се засили контролът за спазване на здравните изисквания за предпазване от разпространение на коронавируса. За целта правителството обяви набирането на 260 безработни за „Covid инспектори” със заплата от 1000 евро. Ограничителните мерки се премахват плавно и постепенно, за да не се поставят под риск постигнатите добри резултати в борбата срещу разпространението на коронавируса, но и в същото време да се даде въздух на гражданите и бизнеса, подчерта здравният министър Константинос Йоану. 

- Хората с наднормено тегло създават двойно по-малко антитела срещу коронавирус, писа вестник "Гардиън". Той се позова на италиански изследователи, които наблюдавали как ваксината на "Пфайзер-Бионтек" срещу ковид действа на здравни работници. Оказало се, че по-пълните имат двойно по-малко антитела от хората с нормално тегло. Въпреки че е рано да се каже какво намалява ефикасността на ваксината, резултатът може да означава, че хората с наднормено тегло може би ще трябва да получават и трета доза.

Още

Кунчев: Дискотеките трябва да останат затворени

18.04.2021

2305
COVID може да бъде открит със смартфон

12.04.2021

5224
Търговци призовават моловете да бъдат отворени на 12 април

07.04.2021

790