facebook
twitter

Горещи новини

Горанов: Местните данъци са ниски

Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят, заяви той
2685
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните оценки. Няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата. Тя трябва да се финансира от имуществените данъци". Това каза пред Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов.

Той не потвърди, че новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат увеличение на данъците и таксите. "Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството", допълни Горанов, цитиран от dir.bg

Той коментира и темата за бюджета за следващата година. "Ако погледнете приходите за 2020 г. като дял от брутния вътрешен продукт, ще видите, че те нарастват, т.е. хипотезата, че залагаме по-ниски приходи, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, е несъстоятелна", коментира Горанов. И допълни, че през следващата година ще бъдат събрани с около 3,5 млрд. лева повече.

Министърът подчерта, че нито лев от преизпълнение на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. Ако има такива средства, то те автоматично отиват за подобряване на бюджетното салдо.

"Както върви изпълнението на бюджета, ще имаме основание да дадем коледни надбавки", каза още Горанов.

Той обясни, че за да има по-високи пенсии, работещите трябва да имат по-високи доходи. И увери, че властите работят в тази посока и "притискат реалния сектор да следва подобна политика".

"Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно разбрахме това. Мисля, че инвестицията в образование е добра, макар и закъсняла", завърши Горанов

51

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е осъдена заради данъчен произвол

03.06.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

10216 10
България чака от ЕС 30 млрд. евро до 2027 г.

03.06.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

234 1
Местните бунтове в ГЕРБ обхванаха и Плевен

03.06.2020

Обновена

9108 26

Коментари

Страници

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Стана съвсем като Османската империя - новите аги, закупили постове трябва спешно да вдигнат бериите - да има за тях, да има и за султана.

Калинчо

 

На човека му трябват пари да ни купи още бонбандировачи.

 

С ГЕРБ завинаги!

Billy-Joe Winchester

На човека му трябват пари да купи още цигани за следващите избори.

Кара Колю

Правилно, Горанов!

Другарката Нинова трябва да има какво да харчи през 21 година ?

Stern

Кога да е по-удобно време за вдигане на месните данъци, ако не веднага след изборите?

Ако човек се заслуша, може да чуе как вече точат брадвите.

Mrx

 

 

Що рИвете бе? Нали Вие си ги избрахтетези маскари. Що бай Онзи не каза това преди изборите?

xantip

Както вече е писано,демокрацията е и отговорност.Да са гласували тези 51%.

Интервал

Гласуването за групировките Е съучастие. Точно, тези, които са участвали в постановката им, нямат право да имат претенции после, а не обратното. Елементарна логика.

аман бе

"Както вече е писано,демокрацията е и отговорност"

Точно! Да е направено тяка, че тези 51%  да са имали кандидат, за който да гласуват.

Дагоев

Защото ако искаш да вдигнеш стадото правиш Закон за задължително гласуване под заплаха от тлъста глоба и резултата ще бъде безпартиен. Затова само референдум може да задължи управляващите да приемат такъв Закон. Обаче никой не е в състояние да вдигне ганьовеца да го направи.

Johnny2965

Макар и крайно спорен като индивид, министърът е прав за равнището на местните данъци. Размерът им не позволява поддържането на съвременна инфраструктура. Но не съм съгласен повишаването им да е на имуществена база. Далеч по-разумно е да има местни данъци върху печалбите на предприятията и доходите на жителите. В размер от 1 до 10% по преценка на местните власти. Така например, в София спокойно данъците върху доходите могат да се увеличат до 20%, с което много кандидат мигранти от други населени места ще си помислят дали да се преселват, ако в съответното място данъкът би бил 11, 12 или 15%.

Интервал

Ако малко спадне процентът за Партията по разните обществени поръчки за поддръжка на инфраструктурата, току виж стигнали.

slavabg

А така - гърч до дупка, докато смотания народ не излезе най-накрая да ви нацепи тиквите до една ? 

Паисий2

Горанов, бате, не всички живеем с министерска заплата и в жилище дадено ни без пари! За поддържане на инфраструктура не събирате ли такси от всеки един шофьор? Къде са парите от винетките?

ivanko77

Какво всъщност казва Горанов - данъците определени от това мнозинство в НС са ниски и те не са достатъчни за една община да се издържа с тях, ако са в долната скала, защото няма как някой да е поискал да излезе извън рамката определена по закон. Ако данъчните оценки са ниски, ми е чудно, дали иска да признае, че апартаментите закупени на тях са с изкуствено занижени цени?  

zipe

Ами да вземат да намалят подоходния данък на 5% и тогава да вдигнат имуществените данъци. Съвсем нормално е за едно жилище и една кола - нисък данък, а за всяко следващо по-висок и то в пъти. Н 10 процента от доходите ми са много за корумпирани типове като Горанов и сие.

Дежурния

В малките населени места, а и в някои не съвсем малки, наистина местните данъци са ниски. В по-големите обаче не е съвсем така, а в София съвсем, особено ако се включи и надутата такса смет прилагана като данък. Горивата се облагат с много сериозни акцизи и е редно част от тях да се използват за поддръжка на инфраструктурата.  Другата част от поддръжката на инфраструктурата си е (или трябва да е) включена в цената на комуналните и транспортните услуги, но не се използва или не се включва, за да е щастлив народа.

Хулиган

Че са прекалено ниски всички данъци, ниски са.

Но не е режимът на Бойко Борисов този, с който да споделиш част от доходите си...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-pop...

Интервал

Е, колкото и да са ниски, не са ниски, колкото наема на министър Влади. ?
Нормално да точи брадвата, изборите минаха, плебса доволен.
Но предвих харчовете и усвояванията по разни обществени поръчки и стратегически решения, дори и двойно да ги вдигнат, положението няма да се промени. Ще се променят мащабите на "усвояването".

nobody2

кпконпирите дали са обърнали внимание кой плаща местните данъци и такси на буксониерката, в която живее владко? щот има разлика в бирата.

mick

Всъщност заради ниските данъци върху имотите и липсата на данък върху горите и земеделските земи - общините нямат пари за поддържка на улиците и още - богатите стават все по-богати. Щото това е единствения данък който плащат в пълен размер.

Интервал

mick, досадно е, брат. Сериозно ли мислиш, че повишение на данъците върху имотите ще промени нещо в сегашната действителност? Или, ако всеки имотен пенсионер си изкара тристайния в центъра за продажба, а да се настани в гарсониера в Люлин, ще освободи пари за инвестиции? Още повече, че същите тези хотелиери, банкери, земевладелци, застрахователи и други, определят какви да са законите и удобните вратички в тях?
Наистина е досадно, а освен това и наивно.

mick

Така е, математиката е досадна - ако не събираш достатъчно пари, няма как да си оправиш инфраструктурата. Това е необходимо, но недостатъчно условие.  Това е все едно да искаш ново жилище за 100000 евра, ама да събираш само по левче на ден.

 

В момента сме я докарали, уж голям БВП имаме.. обаче не можем да си поддържами сами инфраструктурата и чакаме на европомощи. Това е нонсенс. Даже това значи, че БВП-то ни е въздух под налягане. А за това дали данъците на имотите са ниски.. ами сравнете ги с такса смет.. и имайте предвид, че таксата е само за една услуга, а с данъците трябва доста повече неща да се направят.

Интервал

В математиката няма нищо досадно. Моля, прочети какво съм написал. Този път с осмисляне.
Пък и като съберат повече левчета, тъкмо ще могат навсякъде да нацвъкат пейки от по 10 000 лв.
Тогава вече ще е разкошна инфраструктурата.

bay Dragan

Много българи забравиха  какво е ДДС-то  за туризма и комара. Там където действат мафиотите.

Сега ще  отворим акъла на забравилите с нови местни данъци.

Да живее ГЕРБ   !

 

Диагностик

Спокоен съм от действията на президента. Той имаше много тежка позиция дали да даде мандат на Гешев. Той си изпълни конституционните функции и даде атестация. Процедурата е описана в Конституцията и Закона за съдебната власт. До президента винаги ще стигне един посочен от съдебната власт. Не може да достигнат 10. 
Това заяви в ефира на Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов.
"Според мен този конституционен текст е небалансиран. Представете си, ако изпълнителната власт беше предложила кандидат и той бе подкрепен от ВСС. Какъв щеше да е дебатът тогава? Дали той няма да служи именно на нея?", запита финансовият министър.  Според него партиите не трябва да коментират избора на Иван Гешев. 

Интервал

И т'ва има връзка с темата щото?? ? Момче, нужен е истински Диагностик за корекция на диагнозата.

Диагностик

Това е част от изказването на Горанов, с което започна. Случайно е изпуснато.

Не се нервирайте, можете да си докарате лоша диагноза.

Интервал

Не е случйно, Влади е министър на левчетата. Това е и темата на новината. Нервирани няма, забавен си ?
Иначе, би било интересно, някога да пробваш да кажеш и нещо твое, вместо несвързаните цитати ?
Разбира се, ако е във възможностите ти.

Voltervoice
снимка на Voltervoice

 

       

       Ейй значи с тая дума "градоначалник"! ?

 

          Някои хорица още живеят в средновековието!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×