Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и „Възраждане“ отнасят сертификата до КС

Бившият здравен министър Костадин Ангелов твърди, че 30% от документите за ваксинация в страната са фалшиви

Костадин Ангелов
БГНЕС
Костадин Ангелов

ГЕРБ-СДС и "Възраждане" затвърдиха общата си позиция по отношение на зеления сертификат и се предприемат стъпки за отмяната му. Двете формации възнамеряват да отнесат въпроса до Конституционния съд, който да реши дали документът за ваксинация съответства на основния закон на страната.

Препирните в Народното събрание дали в сградата му да се влиза със зелен сертификат продължиха и днес, без да доведат до нищо. Пленарната зала гласува и отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС достъпът до парламента да става с документ за ваксинация.

„Правителството се провали във въвеждането на зеления сертификат“, заяви проф. Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър, на брифинг в кулоарите на парламента. По негова информация 30 процента от сертификатите в страната са фалшиви. Той не уточни откъде разполага с такива данни.

„Преди малко разбрахме, че министър-председателят на България е провел тайни разговори, в които е поел ангажимент за отпадането на зеления сертификат“, каза проф. Ангелов. Стана ясно, че твърдението за такива разговори идва от водача на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Ангелов допълни, че преди повече от месец ГЕРБ-СДС внася предложение в Народното събрание за отпадане на зеления сертификат в НС, защото документът трябва да важи за абсолтно всички български граждани. „Нека не се сравняваме кои сме по-равни или по-богоизбрани. В сградата на НС влизат депутати без зелени сертификати. Именно в тази връзка ние настояваме в България да се спазват правилата от абсолютно всички български граждани и властта да се стреми да налага тези правила и да пази живота на хората, а не да пази собственото си време в сградата на МС“, каза той и подчерта, че притежаването на фалшив зелен сертификат е опасно.

Тук се намеси Росица Кирова - зам.-председател на парламента от ГЕРБ-СДС. Тя съобщи, че парламентарната й група е помогнала с 12 подписа за конституционната жалба, която „Възраждане“ възнамерява да внесе срещу зеления сертификат. Според конституцията Конституционният съд може да бъде сезиран от поне една четвърт (48) от народните представители. Тези подписи не са достатъчни, защото от "Възраждане" могат да осигурят само още 13, колкото са депутатите на партията. Вероятно останалите подписи ще дойдат от ИТН. Партията на Слави Трифонов отдавна смята серитификатите за безполезни.

В Народното събрание назрява скандал около висящия въпрос за това дали в сградата му да се влиза със зелен сертификат. ДБ и ПП са внесли проект на решение, според който достъпът до сградата ще става със сертификат, отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

 

Още по темата