facebook
twitter

Горещи новини

"Гардиън": САЩ налага глоба от 5 млрд.долара на „Фейсбук“

639

Федералната търговска комисия на САЩ е гласувала да наложи глоба от пет млрд. долара на социалната мрежа „Фейсбук“ заради нарушения при защитата на личните данни на своите потребители, съобщава британският вестник Гардиън, цитиран от Фокус

Мярката е била одобрена с три на два гласа в петък, като вотът е бил разделен партийно – тримата републиканци в комисията са гласували „за“, докато двамата демократи са били против. Очаква се Министерството на правосъдието на САЩ да одобри глобата в близко бъдеще. 

От интернет компанията и от комисията отказаха да коментират изтеклата информация. 

Изданието припомня, че през месец март 2018 г. стана ясно, че фирмата за политически проучвания „Кеймбридж Аналитика“ е добила нелегално лична информация на повече от 50 млн. потребители на социалната платформа „Фейсбук“. Това се случва след като от „Фейсбук“ поеха ангажимент за по-добро предпазване на данните на ползващите я. Ангажиментът бе поет през 2012 г. след друго разследване на Федералната търговска комисия. 

Ако бъде одобрена, глобата от пет млрд. долара ще е най-голямата такава налагана от американската комисия срещу интернет компания и най-голямата въобще що се отнася до нарушения в сигурността на личните данни. Това е горната граница на очакванията, които от „Фесбук“ имаха, след като през април тази година от фирмата заявиха, че най-вероятно ще получат санкция между три и пет млрд. долара по случая. 

Според критиците, новият ангажимент на компанията да преразгледа начините на съхранение на информация не е достатъчна мярка, а глобата е прекалено малка за „Фейсбук“, от където обявиха 15 млрд. долара приход само в първото тримесечие на 2019 г.  
 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бивш вътрешен министър е глобен с 10 хил. лева
НАП блокира парите и колата на невинен човек "погрешка"

18.11.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1685 3
В Израел се проведоха учения за борба с руските ракетни системи С-400

18.11.2019

3910 57

Коментари

сталкер пустиняк

Само така, бой по фесовете

ова е горната граница на очакванията, които от „Фесбук“ имаха,

First Strike

И как това грее потребителите, чиито данни са били откраднати? Биеш Гошо? Дай ми ся десет лева! А Гошо... кучета го яли.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×