facebook
twitter

Горещи новини

Франция и Германия са скептични за криптовалутата на "Фейсбук"

399
ЕПА/БГНЕС

Министрите ни финансите на Франция и Германия изразиха сериозни резерви относно криптовалутата „Либра“ на „Фейсбук” заради последиците, които „тя може да има върху световната финансова стабилност”, предаде БГНЕС.

Миналия месец социалната мрежа обяви намерението си да създаде собствена криптовалута, което беше посрещнато със загриженост от страна на правителствата и критиците на „Фейсбук” по света.

Въпросът за „Либра“ беше един от централните по време на разговорите ни министрите на финансите и директорите на централните банки на страните от Г-7, които се проведоха в Шантили, недалеч от френската столица Париж.

“Финансовите министри от Г-7 и централните банкери, които са тук, имат сериозни опасения”, заяви германският финансов министър Олаф Шолц.

“Те искат да бъдат сигурни, че всички съществуващи разпоредби са спазени, за да можем да гарантираме стабилността на международната финансова система”, каза той.

“Става дума за стабилност на валутата, сигурност, защита на данните и демократичен контрол”, добави Шолц.

Френският министър на финансите Бруно льо Мер, който многократно изрази своите опасения след анонсирането на „Либра“, подчерта, че „все още не съществуват условия, за да бъде въведена“ тази криптовалута. Той се надява, че Г-7 ще обмислят необходимостта от “рамка или регламент“.

Техните коментари повториха предупрежденията, изразени в понеделник от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който също присъства на срещата.

Той каза, че „Фейсбук” трябва да изпълни “много високи стандарти”, преди да продължи с „Либра“, заявявайки, че американските регулатори вече са изразили своите опасения.

Все още няма коментари

Още

Над 70 души са арестувани в Париж на демонстрации срещу пенсионната реформа

05.12.2019

734 17
Германия подозира руското разузнаване за убийство в Берлин

03.12.2019

946 28
САЩ и Франция вървят към търговска война

04.12.2019

531 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×