Quantcast
ЕС осъди спогодбата между Турция и Либия за Средиземно море | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

ЕС осъди спогодбата между Турция и Либия за Средиземно море

584
ЕПА/БГНЕС

ЕС осъди меморандума между Турция и Либия за разграничаване на морските зони в Източното Средиземноморие.

Спогодбата "нарушава суверенните права на трети държави, не е в съответствие с международното морско право и не може да произведе никакви юридически последици за трети страни", се казва в изявление на Европейския съвет.

В него се изразява солидарност с Гърция и Кипър, които се боят, че Турция опитва да установи контрол върху залежите на газ в тази зона.

"Сега" припомня:

В началото на декември Турция и Либия подписаха меморандум "за разбирателство относно демаркацията на морските зони в Източното Средиземноморие". Той бе ратифициран от турския парламент.

Това доведе до дипломатическа криза в отношения между Атина и Либия, като Гърция взе решение да изгони либийския посланик. Очертаната от Турция и Либия граница в източната част на Средиземно море засяга район, в който попада и остров Крит и според Гърция няма юридическа основа. 

Според турския президент Реджеп Ердоган пък спогодбата между Анкара и Триполи e „разбила игрите“ на Израел, Египет, кипърските гърци и Гърция. Вследствие на споразумението тези страни не могат да образуват линия за пренос на природен газ без одобрението на Турция, а ръцете на Гърция били „вързани“.

По думите му с подписването на споразумението с Либия Анкара е показала на света решителността си да брани правата си. Според турския президент след подписването на морското споразумение с Либия, други международни играчи не могат да извършват проучвания в зоните, отбелязани от Турция.

Нещо повече - Ердоган обяви, че Турция ще закупи още един сондажен кораб, с който ще извършва сондажи не само в Средиземно, но и в Черно море и дори в международни води.

Още

Подобно на Путин и Ердоган се сдоби с дворец

13.07.2021

3204
Изборно напрежение в Турция провокира намесата на полицията

11.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7559
Тревога за машинния вот в чужбина: Техници не говорят български

09.07.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2591