Quantcast
Египет ще изнася ток в Европа | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Египет ще изнася ток в Европа

1092
By Υπουργείο Εξωτερικών - Επίσημη επίσκεψη Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στη Λευκωσία
Йоанис Касулидис

Египет е подписал споразумение с кипърска фирма да постави 310-километров кабел под Средиземно море, за да изнася електроенергия в Европа, съобщи БГНЕС. Базираната в Никозия EuroAfrica описва сделката на стойност приблизително 2 милиарда евро като "забележителна". "Кипър сега се превръща в главен център за пренос на електроенергия от Африка в Европа", заяви председателят на компанията Йоанис Касулидис.

Предполага се, че проектът ще отнеме 36 месеца за изпълнение от началото на строителството, като най-ниската точка, през която ще мине кабелът, е 3 000 метра под морското равнище.

Във Фаза 1 междусистемният електропровод ще е с капацитет от 1000 MW, което може да бъде подобрено до 2000 MW на по-късен етап.

"Националната електрическа мрежа на Египет ще бъде свързана с европейската електроенергийна система чрез Кипър и ще допринесе за енергийната сигурност," каза Касулидес. След кризите в Крим и Източна Украйна, ЕС се стреми да разработи алтернативни източници на енергия, за да намали зависимостта си от вноса на газ от Русия. 

Ключови думи:

Египет, Кипър, ЕС, ток

Още

ЕС налага нови санкции срещу Беларус

21.06.2021

Обновена

1200
Заев остава с празни ръце след визитата в София

17.06.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

22515
Таксата за краткосрочна виза може да скочи до 80 евро

18.06.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1718