facebook
twitter

Горещи новини

Държавата все още не плаща 100% от здравните вноски за нейна сметка

734
БГНЕС
Жени Начева

Митът, че държавата не плаща в пълен размер здравните вноски, които са за нейна сметка е некоректен в днешно време. Това обяви пред "Неделя 150" председателят на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Как държавата плаща за осигуряваните от нея граждани - пенсионери, деца, социално слаби, е един от болните въпроси на системата. Въпреки изказването на Начева, от обясненията й се разбра, че бюджетът все още не превежда на 100% осигуровките, които са за негова сметка. „Минаха времената, в които държавата плащаше 50% от минималния осигурителен доход или по-малък дял от минималния осигурителен доход за здравни вноски. Единствено децата и социално слабите се осигуряват и то на 70% предстои да се осигуряват от минималния осигурителен доход. Това означава, че в средносрочен план държавата на 100% ще осигурява и тази категория лица“, посочи Начева.

Не е проблем приходната част и 8% здравна вноска, а ефективността на разпределение и изразходване на разходите, коментира председателят на надзора. "Преди да започнем дебата за приходната част, която в момента е уредена, трябва да започнем дебата как се разпределя балансът в разходите. И другият важен момент са средствата, които отиват извън здравните вноски в здравната система – как те да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората“, смята Начева.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата потушава протеста в "Александровска" с 800 000 лв.

05.11.2019

742
26% от бюджета на НЗОК ще са за лекарства

05.11.2019

93
Най-бедни сме в ЕС, но издържаме и нашите, и техните болници

28.10.2019

ЯНИНА ЗДРАВКОВА

2651 4

Коментари

PlaNed
снимка на PlaNed

Това означава, че в средносрочен план държавата на 100% ще осигурява и тази категория лица“, посочи Начева.

Джени, не разбрах:

- кое по-точно е невярно;

- колко дълъг е този "средносрочен план“? Петилетка, две или през следващия век?

Между другото, какво стана стана с онзи "грешен" превод към Токуда?

 

Диагностик

Надявайте се да бъдете здрави.

 

аман бе

Държавата по закон трябва да осигурява и поне част от служителите си (да не се бърка с категорията "държавен служител"). Там как стои въпросът? Внасят ли се тези средства?

н16
снимка на н16

средствата, които отиват извън здравните вноски в здравната система – как те да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората

Тоест, хората плащат здравни вноски, а част парите не се знае, къде са отишли?

бонго-бонго
Туткалчев
снимка на Туткалчев

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. Привърженик съм на направените предложения, това заяви д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК.

 

За такова нещо въпросният Дечо трябва да бъде уволнен, защото вместо да се стреми към монополизация, каквато трябва да е философията на всяка организация, действаща на пазара, той иска да се създаде конкуренти. 

Но това не е най-важното. Аланкоолу Дечо, като демонополизираш Здравната каса, откъде ще увеличиш паричните потоци към нея и изобщо към здравеопазването? 

В САЩ 30% от парите за здравеопазване отиват за издръжка на здравните застрахователи. И това е съвсем естествено: конкуриращи се институции винаги имат повече разходи: за паралелни екипи, офиси, заплати и най-вече за реклама. 

У нас за издръжка на Здравната каса отиват 3% от парите за здравеопазване. Защо не стигат ли? Защото целият модел на здравната помощ е порочен. Като се започне с излишното звено "общопрактикуващ лекар", мине се през излишните болници, болните - мъртви души, фалшивите диагнози, търговете и изписването на лекарства, и се свърши с колосалните кражби. Защото системата беше направена така, че безпроблемно да се краде. 

бонго-бонго

За онези, които не четат докрай:

 

Д-р Дечев още веднъж подчерта, че в позицията си на управител на НЗОК вижда позитив в предложението за демонополизация на Касата, защото по този начин тя "би трябвало и трябва да се промени". В момента тя е оплетена в едни бюрократични окови и всички решения, които един частен фонд ще вземе за три дни, в момента НЗОК в този й вид го взима в най-добрия случай за 30 дни.

По думите му амбицията, която е имал, поемайки Касата, да я направи една по-бързо работеща структура, е трябвало да мине през промяна в законите. Според него все пак в работата на НЗОК за една година са постигнати успехи. Не са решени обаче основни генерални проблеми, които д-р Дечев изрази надежда да бъдат решени с въвеждането на новия модел. "Още повече, че министърът обяви, че Националната каса ще бъде абсолютно равнопоставена спрямо другите фондове. Т.е., ако те ще могат да избират с кого да сключват договори, би трябвало бъдещата Национална каса или фонд също да си избира с кого да сключи. Това в момента е огромна пречка", допълни той.

 

Това е обяснение за парадоксалната му (на пръв поглед) позиция. Здравният модел, както самият Дечев обяснява , е безвъзвратно подменен. Той е подменен от самата си основа - самата държава (което означава сменящи се правителства с ралични ..... хммммм .... приоритети) от една страна се меси в работата на обществена организация, от друга страна, самата държава позволява една значителна част от населението да не бъде здравно осигурена. От трета страна същата тази държава поддържа на командно дишане една наследена здравна инфрастура, която е неадекватна към демографските процеси в страната.

 

Не мисля, че общопрактикуващите лекари са излишно звено, надявам се Муктата да ти обясни защо, а за останалото съм съгласен:

 

мине се през излишните болници, болните - мъртви души, фалшивите диагнози, търговете и изписването на лекарства, и се свърши с колосалните кражби. Защото системата беше направена така, че безпроблемно да се краде. 

Здравният модел беше подменен в посока, която позволи всичко това. Ще се повторя от онова, което съм писал под информацията за Семерджиев:

Националната здравна стратегия от 2001 г. , предвижда както ресурсите в здравеопазването, така и и здравната инфраструктура да бъдат съобразно здравните потребности на населението по места , като за целта трябва да бъде направена Национална здравна карта. Същото е заложено в Националната здравна стратегия за 2008 г.  Годината е 2019, Национална здравна карта все още няма. Затова, например, има общини , в които раждаемост няма , но поддържат родилни отделения.

 

А Дечев поддържа децентрализацията преди всичко, защото е лекар. Този калпав модел, който Ананиев предлага , ще позволи на частните фондове да подбират лекари и болници , с които да работят. Но ще трябва да позволи същото не само на НЗОК, но и на лекари и болници да избират с кои фондове да работят за по-добро заплащане. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×