Медия без
политическа реклама

От днес няма зелени коридори за възрастни в магазините

На границата вече се признават сертификат за ваксиниране, антигенен тест и доказано преболедуване от COVID-19

01 Май 2021
Илияна Кирилова

От днес до края на май влизат в сила някои важни промени в противоепидемичните мерки. Припомняме кои са те:

- отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч.;

- отпадат часовите ограничения в работата на ресторантите и заведенията, които досега можеха да работят от 6 до 23 часа;

- спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице;

В последните дни на април бяха отворени и нощните заведения, дискотеките, баровете. Разрешени бяха организираните екскурзии. В следващите дни има много празници, но за децата има нова група класове, които се връщат в присъствена форма на обучение - графикът за тях можете да видите тук.

Наред с влизащите в сила облекчения, остават и някои ограничения - събиранията и тържествата от частен характер като сватби и пр. например все още са ограничени до максимум 15 души. Групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, са разрешени само за деца до четвърти клас. Провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина,театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м, носене на защитни маски за лицеи използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

От днес България въвежда и нови правила за влизане от други страни. Те са предвестник на това, което вероятно ще бъде международният туризъм в близкото бъдеще - ваксинационният сертификат става нещо като виза, обещаваща свободно пътуване през границите.

При влизане в България вече ще се признават няколко документа:

- документ за завършен пълен цикъл на ваксинация срещу COVID-19, като под пълен цикъл на ваксинация се разбира поставянето на съответния брой дози от 9 вида ваксини, включително две китайски, една индийска и прословутата руска "Спутник V", и изтичането на 14-дневен период след поставянето на последната доза; (още за ваксинационните сертификати - тук)

- документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19 за периода от 15-ия до 180-ия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа;

- отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната;

- отрицателен антигенен тест, проведен до 48 часа преди пътуването, като ще се признават 16 вида тестове - пълният им списък е публикуван тук.

Здравните власти въвеждат временна забрана за влизане от Индия, Бангладеш, Бразилия и някои африкански държави. Всички изключения в заповедта - тук.

Последвайте ни и в google news бутон