Quantcast
Данаил Кирилов праща 7 въпроса за тримата големи в КС | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Данаил Кирилов праща 7 въпроса за тримата големи в КС

850
Илияна Кирилова

Министерството на правосъдието е подготвило искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията, свързано с промените в съдебния закон, лансирани от министър Данаил Кирилов. Това каза Кирилов пред тв Европа в петък. Идеите на Кирилов за възможностите за разследване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища срещнаха неодобрението както на професионалната общност, така и на Съвета на Европа.

Кирилов обясни, че предстои искането за тълкуване на основния закон да бъде внесено в Министерския съвет, който има правомощие да сезира Конституционния съд.

"Дефинирали сме седем ключови въпроса, по които се надявам да имаме и становището на Конституционен съд, по отношение на действащата конституционна рамка", каза Кирилов. Според него проектът е съобразен с конституцията и с препоръките на Европейската комисия. В нито един доклад на Брюксел обаче не се споменава за търсене на механизъм за разследване на т.нар. тримата големи в съдебната власт. Препоръките винаги са били за процедура за разследване на главния прокурор, който е най-недосегаемата фигура в държавния апарат.

По отношение на това как този въпрос е уреден в други правни системи правосъдният министър припомни, че според българската конституция воденето на разследвания и повдигането на обвинения е изключително правомощие на прокуратурата.

Кирилов бе категоричен, че и сега действащата правна рамка дава възможност главният прокурор да може да бъде разследван от свой подчинен и че не приема изказаните в публичното пространство съмнения, че тази правна възможност не се използва поради страх у подчинените прокурори. Направи сравнение с положението на редовите съдии изправени пред хипотеза да отсъждат срещу председателя на ВКС, например, от когото зависи, дали те ще бъдат командировани и в каква среда ще работят. И този паралел обаче не издържа, тъй като без проблем наскоро председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов беше глобен на две съдебни инстанции.

 

 

Още

Хора на Пеевски се връщат на сцената, а той липсва в листите на ДПС

02.03.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

13172
Низвержението на Данаил Мисловник

16.12.2020

Г-н БАЛЕВ

6320
КС прекрати делото на Радев срещу конституционните упражнения на ГЕРБ