Quantcast
Данаил Кирилов праща 7 въпроса за тримата големи в КС | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Данаил Кирилов праща 7 въпроса за тримата големи в КС

850
Илияна Кирилова

Министерството на правосъдието е подготвило искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията, свързано с промените в съдебния закон, лансирани от министър Данаил Кирилов. Това каза Кирилов пред тв Европа в петък. Идеите на Кирилов за възможностите за разследване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища срещнаха неодобрението както на професионалната общност, така и на Съвета на Европа.

Кирилов обясни, че предстои искането за тълкуване на основния закон да бъде внесено в Министерския съвет, който има правомощие да сезира Конституционния съд.

"Дефинирали сме седем ключови въпроса, по които се надявам да имаме и становището на Конституционен съд, по отношение на действащата конституционна рамка", каза Кирилов. Според него проектът е съобразен с конституцията и с препоръките на Европейската комисия. В нито един доклад на Брюксел обаче не се споменава за търсене на механизъм за разследване на т.нар. тримата големи в съдебната власт. Препоръките винаги са били за процедура за разследване на главния прокурор, който е най-недосегаемата фигура в държавния апарат.

По отношение на това как този въпрос е уреден в други правни системи правосъдният министър припомни, че според българската конституция воденето на разследвания и повдигането на обвинения е изключително правомощие на прокуратурата.

Кирилов бе категоричен, че и сега действащата правна рамка дава възможност главният прокурор да може да бъде разследван от свой подчинен и че не приема изказаните в публичното пространство съмнения, че тази правна възможност не се използва поради страх у подчинените прокурори. Направи сравнение с положението на редовите съдии изправени пред хипотеза да отсъждат срещу председателя на ВКС, например, от когото зависи, дали те ще бъдат командировани и в каква среда ще работят. И този паралел обаче не издържа, тъй като без проблем наскоро председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов беше глобен на две съдебни инстанции.

 

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП атакува пред Конституционния съд онлайн работата на депутати

20.11.2020

168
Парламентът подкрепи кариерните бонуси за ВСС

30.09.2020

296 1
Членовете на ВСС все пак си запазиха „кариерните бонуси“

23.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

417

Коментари

вила

И 8-ми въпрос данилчи:компенсиращи умствения си капацитет с  наглост могат ли да бъдат премиери,или стават само за праовосъдни...бушони негови?

paragraph39

От близо 30 години твърдя и повтарям, че НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България НЕ e "парламентарна Република", а е КОНСТИТУЦИОННОСЪДНА република!

При това, българският Конституционен Съд НЕ е Съд/въпреки наименованието му!/, а е Конвент, фактически и юридически!!!

Българският Конституционен Съд се явява, всъщност, Горна Камара на Парламента, каквато, по Конституция, Република България НЯМА!

КАЗАХ!

Шумахер
снимка на Шумахер

?

Доц.Трътлев

?

paragraph39

Апропо, заглавието "Данаил Кирилов праща 7 въпроса за тримата големи в КС" е подвеждащо и НЕточно!!!

Точното и НЕподвеждащо заглавие трябва да е: "Данаил Кирилов праща в КС 7 въпроса за тримата големи"!!!

В КС НЯМА "трима големи"!

ТЧК

urupuchi

Защо сте слжили снимка от Фантомът на операта?

ppipi7766

Що се хаби, направо да пита Него и без това Той ще даде "правилното" тълкуване.

Васик

Въпрос 1: Колко са тримата големи?

Sapienti_sat

На снимката не е Данила, а Кашпировски, друг голям юрист от същата школа!

Доц.Трътлев

Това некадърно микотело имало идеи. Не знаех.

Sine_metu

Викайте им „големи“, викайте. Така се викат нещастията

Sine_metu

Съб., 20/07/2019 - 14:41 (нов)

paragraph39

 

?

 

По- честичко така. Полека се освобождавай от резоньорството

Васик

Въпрос 2: Може ли главният прокурор да е завършил аграрна икономика?

Тринити

Ако има психолози(а най-добре психиатри) във форума,бих им бил благодарен да разтълкуват на мен,лаика,какво означават движенията с ръце и погледът на фотографираният екземпляр от сликата.

HBK

Данаил Кирилов бе инсталиран от болшевишката номенклатура в министерското кресло на родното „правосъдие” с основна задача – номиниране и избиране на следващия глапрокурор.  

 

Поръчковият правосъден министър, по подобие на поръчковия главпрокурор, се старае да осигури максимален комфорт на „поръчителите”. Засега известни неудобства бяха причинявани от другите двама в правосъдието, особенно от г-н Л. Панов. Задачата на другаря Д. Кирилов е да минимизира подобни неудобства за в Бъдеще. Защото, ако наистина милееше за родното правосъдие щеше да иска нова Конституция, а не „интерпретация” на старата такава.

дъртреалист

Илияна Кирилова съобщава, че Данаил Кирилов пращал 7 въпроса. 

А какви са въпросите? Не е ли важно?

Според мен, това е ход за прехвърляне на отговорността към КС, с който ще си измие ръцете от отговорността да бъде спрян мониторинга от ЕС.

Налли го заплаши, че ще напусне...

Влез или се регистрирай за да коментираш