Quantcast

Медия без
политическа реклама

И Съветът на Европа се обяви срещу идеите на Кирилов

Планът на правосъдния министър ще влоши ситуацията в съдебната власт

Илияна Кирилова
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов отказва да разсъждава върху препоръките за конституционна промяна, засягаща прокуратурата.

Съветът на Европа предупреди, че предложеният от правосъдния министър Данаил Кирилов механизъм за отстраняване и разследване на тримата големи в съдебната власт не само няма да реши проблема с недосегаемостта на главния прокурор, но дори влошава ситуацията. 

Позицията идва само седмица след като съветът опроверга Кирилов, че законопроектът му за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс  и на Закона за съдебната власт е изискване на европейските институции. Миналата седмица представители на организацията участваха в двудневна кръгла маса в София, на която беше обсъдено изпълнението на решенията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делата „С.З. срещу България“ и „Колеви срещу България“, констатиращи системни проблеми с ефективността на разследванията и практическата недосегаемост на главния прокурор. Според съвета предлаганият от правосъдния министър общ механизъм „не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор на досъдебния стадий на производството и би могъл да направи по-трудно започването на разследване“.

Преди дни зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов заяви, че зам.-директорът на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ Клер Оуви е окачествила проекта на Кирилов като „много добра първа стъпка“. От съобщение на Съвета на Европа обаче личи, че това не отговоря на истината. Напротив - в становището се припомня, че голяма част от участниците в кръглата маса са изказали съмнения за възможността в границите на сегашната конституционна рамка да бъдат предвидени гаранции за независимо разследване на главния прокурор. Оуви е отбелязала, че конституционна реформа също може да представлява адекватна мярка за изпълнение на решение на ЕСПЧ. Към момента обаче Данаил Кирилов отказва да вземе тази препоръка под внимание.

Идеята на правосъдния министър е Върховният административен съд да може да контролира решението, с което Висшият съдебен съвет отказва да допусне образуване на разследване срещу един от тримата големи. Според проекта такова производство ще може да започва само след разрешение на Пленума на ВСС, взето с поне 17 гласа мнозинство.

Още по темата